Cvijanović: Stranci su svojim delovanjem doprineli košmaru kroz koji prolazi BiH

Region 10. avg 202211:5114 komentara
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ono što otežava uspeh BiH nisu sankcije pojedincima, već to što strani faktor konstantno ignoriše realne probleme u BiH.

„Oni su intervencijama i neustavnim eksperimentisanjima značajno, možda i presudno, doprineli ovom košmaru kroz koji prolazi BiH“, rekla je Cvijanović u intervjuu za portal Una TV.

Pročitajte još

Govoreći o sankcijama koje joj je uvela Velika Britanija, ona je navela da te sankcije za nju nisu otežavajuće, jer su „nastale iz obesti i uz prilično bezobrazna i potpuno netačna obrazloženja“.

Prema njenim rečima, sankcije su nastale „najviše iz pakosti prema činjenici da postoji Republika Srpska koja brani Ustav, a ne ono što su oni od Ustava nastojali da naprave u sprezi sa bošnjačkim partijama“.

„Ono što otežava uspeh BiH nisu sankcije pojedincima, već hronično zatvaranje očiju stranog faktora pred realnim problemima. Oni su svojim intervencijama i neustavnim eksperimentisanjima značajno, možda i presudno, doprineli ovom košmaru kroz koji prolazi BiH“, kazala je Cvijanović.

Ona je, međutim, ocenila da je saradnja sa stranim faktorom neophodna.

„Da li ćemo se bolje razumeti ne zavisi samo od nas. Ako govorimo o saradnji unutar BiH, ona je nužna i preko potrebna. Opet, da li će se ostvariti, ne zavisi samo od Republike Srpske. Smatram da je isključivost političkog Sarajeva i želja za dominacijom najveća prepreka za normalan suživot. To nasilno pravljenje neke građanske države nije realno i samo otežava stvari“, naglasila je.

Cvijanović, koja je kandidatkinja SNSD za srpsku članicu Predsedništva BiH na oktobarskim izborima, naglasila je da, ako bude izabrana, planira da ode u Sarajevo i radi posao u skladu sa Ustavom i u interesu Republike Srpske.

„Pravila su jasna, izabrani ste da u Predsedništvu BiH radite u interesu Republike Srpske i da koristite ustavne mehanizme zaštite onda kad su ti interesi ugroženi. Činjenica da imate tročlano Predsedništvo pokazuje kompleksnost posla, ali su i procedure jasne“, kazala je ona.

Komentari

Vaš komentar