Cvijanović: Neće doći do nestabilnosti zbog inicijative opozicije

Region 07. okt 202221:15
Izvor: Srna

Aktuelna predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da veruje da neće doći do nestabilosti zbog inicijative opozicije da se ponove izbori za predsednika tog entiteta u Bosni i Hercegovini i da predsednik Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, prema podacima Centralne izborne komisije, ima znatnu prednost.

Cvijanović, koja vodi u trci za članicu Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, rekla je za Radio Beograd da se nestabilnost može desiti, ali da ne veruje u to, jer opozicija nije poštovala zakone i zakonske procedure, jer su odmah išli u izbornu komisiju.

POVEZANE VESTI:

„Na nekim mestima gde je ponovljeno brojanje, videli smo da je Milorad Dodik prešao u vođstvo, tako da verujem da neće biti problema i ocenjujem ove izbore kao demokratske i slobodne“, istakla je Cvijanović.

Upitana o odluci visokog predstavnika Kristijana Šmita da određene izmene zakona nametne u izbornom danu, ona je ponovila da Republika Srpska ne doživljava Šmita kao visokog predstavnika i dodala da nikada i nijednim aktom nije utvrđeno njegovo pravo i legitimitet da menja zakone i ustav.

„To su predstavnici godinama radili, uzurpirajući prava domaćih institucija“, rekla je Cvijanović.

Rekla je i da ne očekuje promene u odnosu predstavnika druga dva naroda prema Republici Srpskoj, ali da je zadatak svih da se na najbolji način bave zaštitom entiteta.

„Bavićemo se sigurno ozbiljnim pitanjima, ali smo do sada videli da zajednički organi na nivou BiH često nisu delovali prijateljski prema svojim građanima, a tu mislim i na Srpsku i na Federaciju. Mislim da je to praksa koja po logici stvari i političkoj zrelosti treba da bude prekinuta. Važno je na da kraju vidimo šta treba da učinimo za svoje građane, pre svega ekonomski“, navela je Cvijanović.

Komentari

Vaš komentar