Crnogorski ministar: Uskoro temeljni ugovor o saradnji Crne Gore i SPC

Region 19. mar 202108:581 komentar
Zastava Crne Gore, Crna Gora
Izvor: N1

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić izjavio je da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se "uskoro otkloniti i ta diskriminacija".

„Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, zajedno s pravnim ekspertima i predstavnicima Crkve, uspešno je obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućeg sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše“, rekao je Leposavić za „Politiku“.

Kako je naveo, imao je čast i posebno zadovoljstvo da učestvuje u tom dijalogu „jer su legitimna prava Crkve bila polazna osnova“.

„Predstavnici ministarstva i Vlade Crne Gore prekinuli su praksu ucenjivanja Crkve, brinući prevashodno o tome da temeljni ugovor bude u skladu s Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore. To je ujedno i najbolji primer sekularnosti i načela odvojenosti crkve i države, koje se zasnivana razumevanju i saradnji“, rekao je Leposavić.

Komentari

Vaš komentar