Crnogorska ministarka o sankcijama Rusiji: Ponosna sam što Crna Gora ne ćuti

Region 28. jun 202216:5917 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Uvođenje sankcija Rusiji u potpunosti je u skladu sa principima međunarodnog prava, Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, kao i moralnim i ljudskim principima, izjavila je ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović.

Ona je rekla da je ponosna što Crna Gora ne ćuti i što se priključila rezoluciji zajedno sa 140 država sveta, a kojom se poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

„Dakle, Crna Gora nije ćutala, izuzetno sam ponosna na reakciju Crne Gore u ovoj situaciji“, poručila je Marović u parlamentu odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića zašto se Crna Gora pridružila, sa aspekta međunarodnog prava, „nelegalnim sankcijama Rusiji“.

Pročitajte još

Prema njenim rečima, argumentacija da je ekonomski interes iznad svih ostalih principa je sporna po više osnova.

Crna Gora, kako je navela, želi da postane članica EU.

„Tamo gde smo, čini mi se, najbolji jeste Poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku EU“, kazala je Marović i podsetila da se Crna Gora i do sada priključivala sankcijama, merama i odlukama koje je EU definisala.

„Uostalom, to nam je i obaveza u skladu sa Poglavljem 31, pregovaračkom pozicijom koju smo predali i prihvatili i procesom pregovora koje vodimo u okviru tog poglavlja“, rekla je Marović.

Ona je ponovila da je Crna Gora u obavezi da se u okviru pristupnih pregovora usklađuje sa spoljnom politikom EU, navodeći da Ustav Crne Gore propisuje da su opšte prihvaćena pravila međunarodnog prava iznad domaćeg zakonodavstva.

„Princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta je princip međunarodnog prava koji mi poštujemo i ovde je nesumnjivo Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet i teriitorijalni integritet“, kazala je Marović, objašnjavajući drugi osnov na osnovu kojeg je Crna Gora uvela sankcije Rusiji.

Prema njenim rečima, treći osnov odnosi se na ukupnu moralnu i ljudsku obavezu.

„Mislim da se uvek ovde i u ovakvim okolnostima otvara pitanje prijateljskih, tradicionalnih odnosa sa Rusijom. Ne sporim i naravno crnogorski narod je ponosan na veze koje ima sa Rusijom. Ali ovde pričamo o vezama sa ruskim narodom, ne pričamo o vezama sa nedemokratskim praksama i vlašću“, rekla je Marović.

Ona je podsetila da je Međunarodni sud pravde u martu doneo privremene mere kojima se osuđuje i naređuje zaustavljenje agresije i ruskih aktivnosti na teritoriji Ukrajine, tako da Rusija trenutno krši i međunarodno pravo.

Komentari

Vaš komentar