Crnogorci tvrde da su evropski rekorderi – vakcinisali 1,5 posto građana za dan

Region 05. maj. 202112:102 komentara
Podeli:
Izvor: Savo Prelević / AFP

U Crnoj Gori je prvog dana masovne vakcinacije cepivo primilo oko 10.000 stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju datih doza u jednom danu srazmerno broju stanovnika.

Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Nemačka, koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

“Ovo je uspeh cele države, s naglaskom na građane čija je svest o značaju vakcinacije za čistu desetku”, poručila je crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Masovna vakcinacija stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tokom vikenda iz Kine dopremljeno 200.000 doza Sinofarmove vakcine.

Prvih 2.000 doza BioNTek/Fajzer vakcine koje je donirala Evropska unija u Crnu Goru su stigle juče i one su namenjene prioritetnim grupama, u koje spadaju medicinski radnici i teški hronični bolesnici. EU će do kraja avgusta Crnoj Gori donirati ukupno 42.000 doza tog cepiva.

Do sada su u Crnoj Gori korišćene ruske i kineske vakcine, kao i 24.000 doza AstraZeneke, koje su kupljene kroz Kovaks program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom marta uvele rigorozne epidemiološke mere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre. Takve mere, koje su važile nepunih pet nedelja, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10.000 na nešto preko dve hiljade obolelih.

Crna Gora je u drugoj polovici avgusta gotovo normalizovala život ublažavajući gotovo sve epidemiološke mere, ostavljajući obavezu nošenja zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zabranu okupljanja, kao i policijski čas od 24 sata do 5 sati ujutro.

Poslednja dva dana broj obolelih na dnevnom nivou prv put od početka godine bio je ispod 100.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar