Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Region 21. maj. 202213:15 > 13:162 komentara
Podeli:
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje
Izvor: N1

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti i 16 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Povodom Dana nezavisnosti predsednik Vlade Dritan Abazović organizovao je u petak uveče prijem, kojem su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore, preneo je RTCG.

Abazović je podsetio da je pre 16 godina Crna Gora ponovo postala nezavisna, ističući da proces obnove njene nezavisnosti nije bio lak, ali da su crnogrski građani, pokazavši zrelost i tolerantnost, obnovili nezavisnost perom, dok se u neposrednom okruženju o državnom statusu odlučivalo oružjem.

„Naša intencija je da ovaj dan slave svi građani i građanke naše države, bez obzira kako su glasali pre 16 godina, kako se izjašnjavaju i kom se Bogu mole“, rekao je Abazović i istakao da različito mišljenje ne sme dovoditi do polarizacije društva.

On je poručio da je danas borba za državu jednakih šansi, evropske budućnosti, socijalne jednakosti, jakih i nezavisnih institucija – borba za nacionalne interese Crne Gore.

„Zemlja vladavine prava i funkcionalnih institucija sistema je ideal od kog Crna Gora ne sme nikad da odustane. Što su one jače, jača je i Crna Gora“, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, nemamo luksuz da još jednu generaciju izgubimo u balkanskim suludostima i vetrometinama.

„Duboko sam uveren da smo oko ovog pitanja složni – Crna Gora mora nepokolebljivo koračati evropskim putem gde će život svake njene građanke i građanina biti znatno bolji i kvalitetniji. Nezavisnost smo obnovili, hajde da obnovimo i preporodimo naše društvo“, kazao je Abazović.

Đukanović: Potvrđeno koliko je odluka o obnovi države bila vizionarska

Povodom Dana nezavisnosti, predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u čestitki građanima poručio da je 21. maj kruna velikog nasleđa slavne crnogorske istorije, koju ostavljamo u amanet pokolenjima.

On je dodao da razvoj situacije u Crnoj Gori, kao i regionalni i međunarodni kontekst potvrđuju koliko je bila vizionarska odluka o obnovi države i koliko je važno, posebno u ovako turbulentnim vremenima, što kormilo upravljanja državom imamo u svojim rukama.

„Crna Gora, koja je već uvažena članica NATO, nepokolebljivo stoji na evropskom putu. Nismo dozvolili da s tog kursa skrene ni tokom minulog perioda dok je njome upravljala nekompetentna i nacionalno neodgovorna Vlada. Usvajanje evropskog sistema vrednosti, odgovornost prema NATO i članstvo u EU kao krajnji cilj ostaju prioriteti državne politike“, kazao je Đukanović.

Na referendumu 21. maja 2006. godine je, prema zvaničnim rezultatima, glasalo 419.240 građana, ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Nezavisnost države podržalo je 230.661, ili 55,5 odsto građana koji su izašli na referendum, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo 185.002 ili 44,5 odsto.

Komentari

Vaš komentar