Crkva kod Bratunca srušena uz blagoslov Hrizostoma, Orlović – posadiću cveće

Region 05. jun 202122:29101 komentara
Podeli:

U Konjević polju kod Bratunca srušena je pravoslavna crkva koja je tokom rata nelegalno izgrađena na imanju Fate Orlović, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava. Jutrošnje, iznenadno rušenje dogodilo se nakon blagoslova mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma. Fata Orlović je poručila da joj je žao što se na ovaj način uklanja jedna bogomolja, a u isto vreme je srećna jer je konačno dočekala da vrati svoje imanje.

Danas je srušena najpoznatija crkva u BiH. Ne po svojoj lepoti, već po tome što je tokom rata bespravno izgrađena. Pravoslavna bogomolja, izgrađena na imanju Fate Orlović dok je bila u izbeglištvu, više ne postoji. Njena borba trajala je punih 20 godina.

„Nemojte me pitati. Ja ne mogu. Ja sam iscrpljena 20 godina. Meni je danas najgore od ovih 20 godina. Ovamo mi nije drago, a ovamo jest mi drago da je moje dvorište slobodno“, rekla je Fata Orlović.

Povezane vesti

Predmeti iz unutrašnjosti ove bogomolje su ranije uklonjeni, a danas je srušen kompletan objekat. Preduzeće koje je vršilo njeno rušenje, kažu da je ona samo izmeštena, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma.

„Bez blagoslova niko nije hteo da pristupi radovima. Ovo nije rušenje, nego izmeštanje crkve, jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gde će graditi novi hram korišćenjem dela ovog materijala koji je upotrebljiv“, saopštila je firma „Trend“ iz Bratunca.

Fata je pravdu tražila pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koji je još 2019. godine naložio uklanjenje crkve. Međutim, proces se odugovlačio, pa je reagovalo Tužilaštvo BiH.

Ova borbena podrinjska žena, zabeležena je kao heroina zbog svoje upornosti, prkosa i inata jer, kako kaže, želi samo da počisti svoje dvorište.

„Radili su nam što je najgore. Ali došao je kraj i njima“, rekla je Fata Orlović.

Nakon 20 godina uklonjena je crkva sa imanja Fate Orlović. Međutim, postavlja se pitanje da li bi to doživela da je nije potražila van granica BiH. Ne mestu gde je nekada bila crkva, kako kaže, posadiće cveće.

Komentari

Vaš komentar