Čović pozvao visokog predstavnika da nametne izmene izbornog zakona BiH

Region 19. avg 202215:11
Podeli:
Izvor: N1

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je u Vitezu da očekuje da Kancelarija visokog predstavnika nametne izmene izbornog zakona BiH.

„Jasno je bilo da je strategija stranaka iz Sarajeva bila da se zadrži postojeće stanje. Mi smo do kraja ostali otvoreni. Vrlo jasno smo izneli stavove po ovom pitanju“, kazao je Čović.

Navodeći da nije bio pobornik da OHR nameće bilo kakva rešenja po bilo kojem pitanju, kao i da je smatrao da BiH mora sama da donosi odluke, on je ocenio da visoki predstavnik Kristijan Šmit, koji je već doneo određene odluke u vezi sa izbornim zakonom, treba da završi taj proces do kraja.

Šmit je doneo odluku kojom je naredio da se obezbede sredstva za održavanje izbora, kao i tehničke izmene izbornog zakona kojima se onemogućavaju izborne krađe, ali nije delovao u delu izbornog zakona koji se odnosi na izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Čović je dalje rekao da Hrvatski narodni sabor, kao krovna organizacija koja okuplja hrvatske stranke u BiH, već radi na rešenjima za teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine.

„Mi smo jasno poručili na vanrednom Saboru HNS-a da ako ne bude rešenja oko ustavne jednakosti i legitimnog predstavljanja, da ćemo jasno odgovoriti. Predložićemo drugačija rešenja poretka, pa i teritorijalne reorganizacije, što su neki različito protumačili“, naveo je lider HDZ BiH.

Prema njegovim rečima, HNS već na tome radi s ciljem da to bude racionalno rešenje.

„Ako je ikada Bosna i Hercegovina bila podeljena, onda je danas snažno podeljena“, naglasio je Čović.

Još je rekao da Evropska unija neće dati Bosni i Hercegovini status kandidatkinje za članstvo ako se Izborni zakon ne izmeni, dodavši da će izmena Izbornog zakona biti i uslov za formiranje vlasti.

Komentari

Vaš komentar