Čović: Ne plašim se američkih sankcija

Region 18. maj. 202219:042 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u Tuzli da se ne plaši američkih sankcija, istakavši da krizu u državi žele da stvore oni koji su tokom telefonske sednice Veća ministara glasali za odobravanju sredstava za oktobarske izbore.

Veće ministara u utorak nije donelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore zbog toga što su ministri iz HDZ bili protiv, uz obrazloženje da se radi o nezakonitom postupku, prenose mediji u BiH.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, koje je Čović otvoreno optužio za svesno stvaranje krize u BiH.

Neko svesno želi da stvori krizu u BiH, a to su oni koji su juče glasali da se donese odluka za nešto za šta ne postoji nikakav zakonski osnov, kazao je Čović.

Rešenje je, kako kaže, da se odmah usvoji državni budžet na zakonit način, a u njemu moraju biti povišice plata za policajce, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i za pripadnike oružanih snaga BiH.

Čović je izrazio bojazan da se svesno stvara klima da neko nešto opstruira ili blokira, uz pritisak o novim mogućim sankcijama, a pozvao je SAD i Veliku Britaniju da „nas ne uči demokratiji na takav način“.

„Dovoljno smo srušili državu slušajući vašu demokratičnost. Nemojte da je dalje rušimo. Ja želim da ova država opstane i da bude evropska, jer je ona moja domovina, ali neću dozvoliti da neko brutalno krši ustav i zakon“, poručio je Čović.

On nije želeo da kometariše žestoke kritike koje su na njegov račun iznele ambasade SAD i Velike Britanija, ali je rekao da se ne plaši američkih sankcija.

Da se plašim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ovde, to je davno prošlo vreme, a svi koji danas pokušavaju pritiskom da urede odnose u BiH su na pogrešnom putu, kazao je Čović.

Zaključio je da se još mnogo stvari u BiH može uraditi u naredna dva meseca, nakon čega će fokus biti prebačen na predstojeće izbore.

Šta god da se desi, HDZ i HNS izlaze na izbore i mi se pripremamo da ostvarimo što bolji izborni rezultat, rekao je Čović.

Komentari

Vaš komentar