Članovi porodica žrtava u Kalinoviku: Platićemo za informacije gde su tela

Region 26. jun 202215:342 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U Kalinoviku su se okupili članovi porodica Bošnjaka, koji su tokom rata u BiH stradali u tom malom mestu u blizini Foče, navodeći da će nuditi novac i plaćati informatore kako bi saznali gde su tela 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

„Ovde su bili zatvoreni moj otac Zaim i brat Almir, brata su odveli policajci Predrag Cerovina i Saša Terzić. Ovde u ovoj školi sam ga poslednji put video, imao sam 14/15 godina. Niko nije bio svestan šta se dešava. Nije ništa rekao, samo su bile suze“, priča Elvir Ćusto ispred osnovne škole u Kalinoviku.

Ćusto kaže da mu je želja da sahrani brata, kao što je sahranio oca, ali i da odgovorni odgovaraju. Kažu, naredbodavci zločina su u Srbiji, a pojedini tužioci Tužilaštva BiH ne žele da sarađuju sa žrtvama. Zaključuju da je korupcija u Tužilaštvu BiH, dodajući da osam godina čekaju podizanje optužnice.

„Želja mi je da pronađem kosti svoga brata da ga mogu ukopati kako vera nalaže, da mu mogu otići na mezar i proučiti mu Fatihu“, dodao je.

U ovom trenutku, poručuju, na području Kalinovika se traga za 43 Bošnjaka. Pomaka u potrazi za nestalim, dodaju, nema.

„Pokušaćemo plaćanjem informatora da dođemo do podataka. Jer to je izgleda ostao jedini način da dođemo do informacija. Teško je saznati, jer većina, kao i moj babo, prebačeni su u sekundarne grobnice“, rekao je Samir Vranović, predsednik udruženja Kalinovik-istina ‘92.

Na obeležavanju u Kalinoviku je prisustvovao veliki broj članova porodica stradalih. Obišli su više lokacija stradanja, prevoj Rogoj, osnovnu školu, Barutni magacin. Kažu da tokom letnjih dana u Kalinoviku boravi i do 300 Bošnjaka.

Komentari

Vaš komentar