Članovi CIK traže reakciju Tužilaštva zbog Dodikovog vređanja njihove članice

Region 22. jan 202115:581 komentar
Izvor: N1

Članovi Centralne izborne komisije BiH su osudili verbalni napad predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika na članicu CIK Vanju Bjelicu-Rutinu, spočitavajući joj da je glasala za poništenje izbora u Srebrenici "jer je bila ili je udata za Bošnjaka".

Povezane vesti

„Javna reč, kada je izgovori predsedavajući, petostruko je teža nego kada je izgovori neko drugi. Ovo je slobodna zemlja, u kojoj građani imaju privatna prava. Reči koje su juče izgovorene našoj koleginici su jasno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građanina ove zemlje“, rekao je predsednik CIK Željko Bakalar.

Prema njegovim rečima, ono što je izgovorio Dodik na račun Vanje Bjelica-Prutina je monstruozno.

Bakalar je pozvao institucije BiH da zaštite i građanku i članicu CIK, kao i CIK kao instituciju.

„Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH i centara za rodnu ravnopravnost“, kazao je Bakalar.

Članica CIK BiH Irena Hadžiabdić je takođe izjavila da je Dodikov istup bio monstruozan i da ima elemenata krivičnog dela.

„Koleginica se izdigla iznad ove situacije i nije želela da komentariše. Mi kao institucija ne možemo više da ćutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojim se da će vrlo brzo imati ozbiljne posledice“, kazala je Hadžiabdić, preneo je sarajevski portal Faktor.

Član CIK Ahmet Šantić ocenio je da su, osim „ogavnih uvreda“ na račun Vanje Bjelice-Prutine, uvrede upućene i svim ostalim članovima CIK da su „lopovi, kriminalci, mešetari“ i da je došlo vreme da se CIK mora braniti i organizovati kako bi se zaštitili i kao institucija i pojedinačno.

Komentari

Vaš komentar