Četvrti izbori u Bugarskoj za manje od dve godine

Region 02. okt 202208:562 komentara
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

U Bugarskoj je počelo glasanje na četvrtim parlamentarnim izborima u manje od dve godine, a glavna tema pred dolazak zime je skok cena kao posledica rata u Ukrajini.

Glasačka mesta otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom) i biće zatvorena u 20.00, kada se očekuje i objava prvih izlaznih anketa, prenosi agencija Frans pres.

Na izborima se očekuje mala izlaznost zbog zamora i razočaranja građana političkim sistemom, a veći broj poslaničkih mesta mogli bi da dobiju populisti i proruske grupe.

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Galup internešenel GERB Bojka Borisova osvojiće 25,9 odsto glasova, a na drugom mestu će završiti njen glavni rival, partija Nastavljamo promene Kirila Petkova, sa 19,2 odsto glasova, prenosi AP.

Prevremeni izbori su raspisani pošto je koaliciji pod vodjstvom prozapadnog premijera Kirila Petkova izglasano nepoverenje u junu.

Petkov je tvrdio da je Moskva koristila taktike „hibridnog rata“ da bi oborila njegovu vladu, nakon što je odbio da plaća gas u rubljama i naredio proterivanje 70 ruskih diplomata iz Bugarske.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi do sedam partija moglo da pređe izborni cenzus od četiri odsto.

Iako je partija GERB bivšeg premijera Bojka Borisova izgubila podršku na prethodnim izborima, sada se očekuje da će dobiti najviše glasova.

Prema oceni analitičara, birači nisu voljni da prihvate promenu u vreme krize i skloniji su da glasaju za partiju koja im je poznata.

Ipak, procenjuje da partija Bojka Borisova neće dobiti dovoljno glasova da sama formira vladu, a šanse da napravi koaliciju su male jer je gotovo sve druge stranke krive za korupciju.

Borisov veruje da će GERB ubedljivo pobediti na izborima. Petkov je takođe uveren da će njegova partija dobro proći na izborima.

Rat u Ukrajini je bio jedna od glavnih tema izborne kampanje.

Proruska partija Preporod, čiji je lider Kostadin Kostadinov pozvao na „punu neutralnost“ Bugarske u ukrajinskom ratu, dobiće više od 11 odsto glasova, u odnosu na 4,9 odsto na prethodnim izborima, pokazuju ankete.

Zbog dubokih podela izmedju najvećih partija gotovo je nemoguće formirati održivu koalicionu vladu, što bi produžilo političku krizu i dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju u najsiromašnijoj članici EU, ocenjuje AP.

Komentari

Vaš komentar