Četvorica državljana Srbije osuđena u odsustvu za zločine u zatvoru u Glini

Region 25. feb. 202115:181 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Četvorica državljana Srbija su na sudu u Zagrebu u odsustvu prvostepeno osuđena na ukupno 31 godinu zatvora zbog zlostavljanja hrvatskih zarobljenika u glinskom zatvoru 1991. i 1992. koji je služio kao zarobljenički logor.

Komandat logora i načelnik Teritorijalne odbrane Glina Stanko Palačan (65) osuđen je na deset godina zatvora, upravnik glinskog zatvora Đuro Birač (64) na devet godina, njegov zamenik Rade Baždar (64) na pet godina zatvora, dok je stražar Stevan Bjelajac (64) dobio sedam godina zatvora, prenela je agencija Hina.

Optužnica ih je teretila za zlostavljanje hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde koji su zarobljeni u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji, a potom dovedena u glinski logor.

Palačanin je osuđen jer nije sprečio podređene u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, a u nekim je slučajevima i sam učestvovao u zlostavljanju.

Zatvorenici su, kako je navelo tužilaštvo, mučeni strujom iz indukcijskog telefona, ali udarani su palicama i električnim kablovima.

Advokati svih optuženih su tokom postupka odbacili krivicu.

Hrvatski mediji navode da se svi optuženi nalaze u Srbiji i da su nedostupni hrvatskom pravođu.

Među mučenim zarobljenicima glinskog logora bio je i Damir Vanđelić, sadašnji šef Fonda za obnovu posle zemljotresa, koji je za portal 24sata izjavio da je presuda došla prekasno i da su kazne preblage.

On je dodao da je u zarobljeništvu proveo šest meseci.

Komentari

Vaš komentar