Bura oko vladinih bonusa lekarima za ubeđivanje pacijenata da se vakcinišu

Region 22. okt. 202120:049 komentara
Podeli:
vakcinacija
Izvor: Szilard Koszticsak/Pool via REUTERS/File Photo

Najnoviji predlog slovenačke vlade da porodični lekari dobiju bonuse na plate iz državnog budžeta prema broju pacijenata koje uvere da treba da se vakcinišu naišao je na različite reakcije, uključujući i protivljenje pojedinih lekara.

Radi se o etički izrazito spornoj praksi, takva bi finansijska stimulacija otvorila Pandorinu kutiju u medicini, rekao je predsednik sindikata porodičnih lekara Igor Muževič, prenela je Hina.

Prema njegovim rečima, osnova medicine je odnos poverenja između lekara i pacijenta, koji bi bio narušen finansijskim podsticajima.

Takva nagrada bi u principu dovela do situacije da pacijent ne bi znao da li vakcinaciju, a potencijalno i neki drugi način lečenja ili zahvata, lekar preporučuje zbog zdravlja ili svoje nagrade, rekao je Muževič.

Mediji prenose da su predlogom ogorčeni i mnogi drugi lekari jer im je etika važnija od novca i žele da više vremena posvete svojim pacijentima.

Vlada Janeza Janše prihvatila je u četvrtak projekat koji ima za cilj da poveća sada nizak obuhvat stanovništva vakcinacijom finansijskim stimulisanjem lekara i medicinskih sestara, koji bi uspeli da ubede svoje pacijente da se vakcinišu protiv kovida-19.

Predlog je poslala i porodičnim lekarima na razmatranje, a reakcije su različite.

Za one koji bi bili najuspešniji u vakcinaciji svojih pacijenata, u zavisnosti od toga koliko njih se vakciniše, projekat predviđa novčane nagrade, odnosno bonuse od 10 do 20 odsto na bruto zaradu pored radnog učinka, posebno ako se radi o pacijentima starijim od 50 godina, koji su rizična grupa za kovid-19, a mnogi se još nisu vakcinisali.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar