Bugarska šalje 350 vojnika na granicu sa Turskom zbog migranata

Region 01. nov. 202120:34
Podeli:
Izvor: Dimitar Dilkoff/AFP

Bugarska je poslala 350 vojnika na svoju granicu sa Turskom da pomognu policiji zbog porasta pritisaka migranata, izjavio je ministar odbrane Georgi Panajotov.

„Od danas se nalaze vojnici na bugarsko-turskoj granici da podrže graničnu policiju. Poslato je 350 ljudi“, rekao je on u intervjuu za televiziju bTV.

Više od 6.500 ljudi koji su ušli nelegalno, uglavnom poreklom iz Avganistana, uhapšeni su od januara do septembra u Bugarskoj, što je tri puta više nego u istom periodu 2020. godine, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bugarska se nalazi na spoljnoj granici EU na putu migranata koji žele da stignu do Evrope. Ograda od bodljikave žice, na mestima pokidana, proteže se duž 259 kilometara bugarsko-turske granice.

Parlament je u avgustu odlučio da pošalje između 400 i 700 vojnika na granice Bugarske sa Turskom i Grčkom da pomognu, između ostalog, u izgradnji ograda.

Bugarska, najsiromašnija članica EU, nikad nije prihvatala tražioce azila u velikom broju, većina njih napusti zemlju pre i nego što dobije odgovor oko statusa izbeglice.

Komentari

Vaš komentar