Bugarska donira Skoplju vakcine čiji je rok trajanja do 30. septembra

Region 08. sep. 202116:162 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Parlament Bugarske ratifikovao je sporazum za donaciju 51.480 doza Fajzer vakcina Severnoj Makedoniji, čiji je rok trajanja do 30. septembra.

Kako su preneli makedonski mediji, pred glasanje bugarski ministar zdravlja Stojčo Kacarov je poslanicima rekao da ako danas ne bude izglasana ratifikacija te vakcine protiv kovida neće moći da se daju Severnoj Makedoniji.

„Konkretno za Severnu Makedoniju, izbor je da li ćemo da ih uništimo ili da ih poklonimo, zato što tim vakcinama rok ističe na kraju septembra“, rekao je Kacarov i dodao da će ovo biti prva isporuka vakcina protiv kovida-19 Severnoj Makedoniji.

Bugarska je u decembru prošle godine najavila da će vladi u Skoplju pomoći sa vakcinama protiv kovida-19 i da će od svake isporuke koja bude dolazila u tu zemlju deo biti dat Severnoj Makedoniji.

Poslanici bugarskog parlementa su usvojili i predlog zakona za donaciju vakcina BiH i preprodaju vakcina Norveškoj.

Nakon ratifikacije se očekuje da BiH dobije donaciju od 50.000 AstraZeneka vakcina sa rokom trajanja do 30. septembra, a da Norveškoj bude preprodato 100.000 vakcina Moderna, koje traju do novembra-decembra.

Komentari

Vaš komentar