Brnabić: Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku

Region 04. okt. 202113:55 > 17:086 komentara
Podeli:
Izvor: Srna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Nevesinju da će Srbija uvek biti uz Republiku Srpsku, ističući da, koliko Srbija bude jaka, toliko će više pomagati Srbe u tom entitetu, kao i u Federaciji BiH, gde su većinsko stanovništvo.

„To je normalno i prirodno kod svih onih naroda gde matica može i gde je dovoljno ekonomski sposobna da pomogne“, kazala je Brnabić novinarima tokom posete objektima u Nevesinju, čija je obnova finansirana iz budžeta Srbije.

Dodala je da će Srbija nastaviti i u sledećoj godini da pomaže projekte koji su najvažniji za stanovnike Nevesinja.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zahvalio je Brnabićevoj, navodeći da je pomoć Nevesinju iz sredstava Vlade Srbije započeta još 2018. godine, kada je obnovljen Dom kulture „Nebojša Glogovac“.

„Pola miliona konvertibilnih maraka (oko 250 hiljada evra) planirano je za pomoć budžetu opštine, a 500.000 za podsticaje privredi“, istakao je on.

Avdalović je naglasio da su zahvaljujući tim sredstvima u tekstilnom kombinatu u Nevesinju zaposlena 63 radnika.

„U toku je sprovođenje projekata Doma kulture u kome je smeštena Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija, odnosno buduća spomen-soba, te dogradnja vrtića i osnovne škole“, kazao je načelnik Nevesinja.

Iz Prebilovaca šaljemo poruku mira

Brnabić je izjavila u Prebilovcima da se svi moraju okrenuti budućnosti, praštati i boriti se za bolje sutra svoje dece.

„Iz Prebilovaca šaljemo poruke mira“, kazala je Brnabić, koja boravi u poseti Hercegovini.

Ona je dodala da je imala veliku želju da poseti Prebilovce, koji su mesto najstrašnijeg stradanja srpskog naroda.

„Teško je biti ovde i slušati tu priču o kojoj sam do sada samo čitala. Ova priča govori o kompleksnosti odnosa na Balkanu i koliko će dugo trebati za pomirenje. Ovo nije bilo samo stratište 1941. godine, već nažalost i ponovo i 1992. godine“, naglasila je premijerka Srbije.

Јerej Marko Gojačić, čapljinski paroh, naglasio je da je ovo istorijski dan za Prebilovce.

„Istorijski dan za Prebilovce i našu parohiju. Posle otvaranja crkve 2015. godine po važnosti isti događaj, jer nam je u posetu stigao državnik Srbije, koja nam pomaže da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima“, kazao je Gojačić.

Želimo što bolje odnose sa BiH

Ona je istakla i da Srbija želi što bolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

„Znam koliko je Srbiji stalo da imamo sve bolje odnose sa BiH, koliko nam je važna regionalna saradnja i povezivanje, te koliko i praktično i pragmatično radimo na tome“, rekla je ona novinarima.

Dodala je da će se „simboličnim povezivanjem autoputem izmedju Beograda i Sarajeva graditi autoput čak iz dva pravca do Sarajeva“, ističući da narodima u regionu nema budućnosti bez pomirenja i bolje komunikacije i saradnje.

„Znam i šta je politika predsednika Aleksandra Vučića, a to je pre svega regionalna saradnja i bolje povezivanje i odnosi“, navela je Brnabić.

Na pitanje novinara zbog čega onda ni nje ni Vučića nema u Sarajevu i obrnuto, Brnabić je ponovo izbegla konkretan odgovor.

„To je druga stvar, ja vam kažem šta je suština u odnosu na formu i šta se trudimo da radimo“, rekla je premijerka Srbije.

Komentari

Vaš komentar