Varhelji: Radujem se sledećoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU u junu

Region 10. jun. 202113:06 > 17:292 komentara
Podeli:
Oliver Varhelji, Ana Brnabić
Izvor: FoNet/Slobodan Miljević

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u Tirani na samitu posvećenom pripremema za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se uoči samita sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji je rekao da su razgovarali o pristupnom procesu Srbije EU i da je "napravljen važan napredak". Dodao je da se raduje održavanju sledeće međuvladine konferencije Srbije i EU u junu. Brnabić je izjavila nakon sastanka da je on bio teži nego što je očekivala i da je bio dobar uvod za ono što će se dešavati u narednim mesecima.

„Sa srpskom premijerkom Anom Brnabić danas u Tirani. Razgovarali smo o pristupnom procesu Srbije u kontekstu nove metodologije proširenja. Napravljen je važan napredak i radujem se održavanju sledeće međuvladine konferencije u junu“, napisao je Varhelji na Tviteru.

 

Delegacije učesnika samita u predsedničkoj palati u Tirani dočekao je premijer Albanije Edi Rama.

Pored Brnabić, na samit su došli premijeri Kosova Aljbin Kurti, Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Varhelji je na Tviteru napisao da je imao dobru razmenu sa liderima Zapadnog Balkana u Tirani na skretanju pažnje na našu zajedničku agendu.

„Evropska komsija je opredelila skoro 30 milijardi evra za Ekonomsko-investicioni plan, što je trećina BDP regiona. Sada je ključna implementacija: sa dogovorenim IPA 3, spremni smo, važno je da je i region spreman“, napisao je Varhelji.

Dodao je da, međutim, ekonomski i investicioni plan takođe neće funkcionisati ukoliko Zapadni Balkan ne radi jedinstveno“.

„Plan će biti realizovan ako region realizuje zajedničko regionalno tržište, smeli projekat pokrenut prošle godine. Potrebno je da to vidimo na samitu Berlinskog procesa. Čineći zajedničko regionalno tržište realnim, to će imati pozitivne posledice na građane i poslovno okruženje“, naveo je Varhelji.

Tegeltija je imao odvojeni sastanak sa albanskim premijerom Ramom o procesu evropskih integracija, regionalnoj saradnji i unapređenju blateralne saradnje, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Na Samitu u Tirani biće reči i o povezanosti na Zapadnom Balkanu i podršci Evropske unije regionu u suzbijanju ekonomskih posledica uzrokovanih pandemijom kovida-19.

Brnabić: Sastanak bio teži nego što sam očekivala

Ana Brnabić je izjavila posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i Samita Zapadnog Balkana u Tirani da je sastanak bio teži nego što je očekivala i da je bio dobar uvod za ono što će se dešavati u narednim mesecima.

„Čini mi se iskreno dobar uvod u sve ono što dolazi do sredine jula. Sledeći sastanak je u Turskoj 17. juna, pa u Beču 18. juna, pa međuvladina konferencija 22. juna, pa Berlinski proces 5. jula, ali i uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine 15. juna“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je joj se čini da je današnji sastanak bio manje posvećen regionalnim temama, a više uvod „u sve te stvari“.

„Čini mi se da su nažalost neki ljudi u regionu zamenili konstruktivnost Srbije sa tim da eventualno nemamo kičmu, pa smo morali da pokažemo da su neke stvari jasne, nedvosmislene, a da regionalna saradnja jeste neophodna za sve nas da bismo imali drugačiju budućnost“, rekla je Brnabić novinarima u Tirani.

Ona je rekla da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem imala „razmenu mišljenja“ tokom samog sastanka, da misli da je bilo nekih provokacija i njegovih ideja kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali da je dobio „adekvatan odgovor i činjenično stanje“.

Brnabić je rekla da ne bi bilo fer da govori o onome što se dešavalo iza zatvorenih vrata, ali da je Kurtijev manir da „sve počinje od njega i nove administracije u okviru privremenih institucija u Prištini“, te da regionalna saradnja ne može da izgleda kao do sada, već da je potreban novi format u kojem je Priština jednak partner.

„Rekla sam da to nije moguće, mi nismo jednaki partneri, velika je tu razlika, mi smo međunarodno priznata suverena zemlja, oni nisu, ali je važno da te stvari ostavimo za dijalog Beograda i Prištine, a da probamo u ovakvim forumima da radimo konkretnije u interesu građana i privrede kako bismo podigli životni standard“, istakla je Brnabić.

Upitana da li Priština nastavlja da učestvuje u formatima poput Samita Zapadnog Balkana, Ana Brnabić je rekla da niti zna, niti je se tiče.

Na pitanje o ekonomskom oporavku regiona, Brnabić je istakla da EU opredelila devet milijardi evra, kao i dodatna sredstva i da će to sve zavisiti od primene projekata u okviru tih devet milijardi, a da Srbija ima spremnu dokumentaciju za projekte.

„Mi ćemo se truditi da dalje radimo na projektima. Ja se nadam da ćemo svi zajedno raditi u čitavom regionu, zato što mislim da jedino zajedno možemo da izgradimo drugačiji region, ali opet ako neko želi da meša političke teme sa onim što možemo zajedno da uradimo, ja tu ne mogu da pomognem“, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da format ne može da se menja i da očigledno donosi rezultate.

Komentari

Vaš komentar