Bregu: Zemlje Zapadnog Balkana bliže EU standardima

Region 28. jun 202215:10
Podeli:
Balkan mapa karta
Izvor: Shutterstock

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlindu Bregu izjavila je da postoji politička odluka kada će ekonomije zemalja Zapadnog Balkana postati punopravne članice Evropske unije (EU), ali postoji i odgovornost država regiona da svoje ekonomije približe evroskim standardima.

Za sve nas koji imamo određeni osećaj nelagode posle samita EU prošle nedelje, moram reći da postoje dublje i konkretnije brojke, a to je da 61 odsto direktnih stranih ulaganja na Zapadnom Balkanu dolazi iz Unije, predočila je Bregu.

To znači da te investicije transformišu znanja u ovom regionu, donose neke nove načine organizacije i timskog rada, kao i najbolje tehnologije i upravo tim što su prisutne, gradimo prava partnerstva, istakla je Bregu na ministarskom sastanku Platforme za Zapadni Balkan za istraživanja i inovacije u Tirani.

Bregu je dodala da nije slučajno da su najdemokratskije ekonomije sveta upravo one koje su i najinovativnije.

Inovacije, saradnja i preduzetništvo su, dakle, i te kako potrebni. Inovacije potencijalno predstavljaju prevagu i promenu u razvoju preduzetnika u regionu, posebno preduzetnica, te im omogućavaju da ne budu izostavljene sa tržišta rada, zaključila je Bregu.

Komentari

Vaš komentar