Bošnjački političari pozdravljaju presudu Mladiću i ocenjuju je kao istorijsku

Region 08. jun. 202118:16 > 22:054 komentara
Podeli:
Bakir Izetbegović
Izvor: N1

Bošnjački političari pozdravili su konačnu presudu za ratne zločine u BiH bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, izražavajući žaljenje što nije osuđen i za genocid u još šest opština u BiH.

„Pozdravljam presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojom je ratni zločinac Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, uprkos činjenici da u toj presudi zločini u Foči, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu i Vlasenici, iako su imali sve elemente genocida, nisu označeni kao takvi“, kazao je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

POVEZANE VESTI:

On je dodao da Mladić „nosi veliku odgovornost za genocid i druge stravične zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu“, dodavši da „stotine onih koji su okrvavili ruke još žive slobodno, na teritoriji BiH ili uživajući protekciju susednih država“.

Prema njegovim rečima, „krajnje je vreme da Tužilaštvo BiH prekine pokušaje veštačkog izjednačavanja odgovornosti, kao i da procesuira sve one za koje postoji osnovana sumnja da su pravili zločine u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Foči, Zvorniku i desetinama drugih mesta u Bosni i Hercegovini“.

Izetbegović je još ocenio da bi presuda Mladiću trebalo da „pomogne i srpskom narodu da skine teret, koji mu nameću oni koji u njihovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine“.

„Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspešniju budućnost svih nas na ovim prostorima“, zaključio je Izetbegović.

Izvor : N1

Ministarka spoljnih posloba BiH (SDA) Bisera Turković izjavila je da je presuda Mladiću konačna i istorijska, kao i da ima nemerljiv značaj za budućnost BiH i cele regije.

„Ima nemerljiv značaj za budućnost BiH i cele regije, jer se samo na istini i pravdi mogu graditi trajni mir i stabilnost. Mladić je jedan od glavnih izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu“, navela je Turković.

Navodeći da presuda „nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim opštinama gde je počinjen“, ona je konstatovala da je prvi put u istoriji genocid nad Bošnjacima istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu.

„Biće zauvek upamćen i prepoznat kao opomena svetu i generacijama koje dolaze. Verujem da će ovo biti prilika i za vlasti Srbije i političare iz RS, koji negiraju genocid, da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti“, ocenila je Turković.

Komšić: Republika Srpska nikada neće biti samostalna

Izvor : N1

Oglasio se i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić koji je posle potvrđivanja haške presude Mladiću ocenio da je jasno da je ratni politički i vojni vrh Republike Srpske imao nameru da počini niz najstrašnijih zločina u BiH, utemeljenih na etničkim razlikama, kao i da stvori etnički čistu BiH.

„Današnja presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata, i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih dela u BiH, zasnovanih na etničkim razlikama“, kazao je Komšić.

On je ocenio da je ratno političko i vojno rukovodstvo RS nameravalo „imalo za cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva“.

Prema njegovim rečima, sa tim političkim srpskim ciljevima BiH se suočava i u miru.

Komšić je dodao da sadašnje političko rukovodstvo Republike Srpske negira presude međunarodnih sudova, čime, kako je ocenio, nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u mirnodopskim uslovima.

„To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško poverovati da će bilo ko, bilo kada, priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida“, rekao je hrvatski član Predsedništva BiH.

Naveo je da „ostaje otvoreno pitanje – kako da se Bosna i Hercegovina redefinše na novim osnovama, u čemu učešće ne mogu imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću“.

Komentari

Vaš komentar