Borel: Želimo da ponudimo Zapadnom Balkanu bolju evropsku perspektivu

Region 10. maj 202110:38 > 10:436 komentara
Izvor: JOHN THYS / POOL / AFP

Šefovi diplomatija članica zemalja Evropske unije (EU) održaće u Briselu raspravu o snažnijem političkom angažovanju Unije s partnerima na Zapadnom Balkanu, a uoči njenog početka visoki predstavnik EU i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel rekao je da Unija želi da ponudi regionu bolju evropsku perspektivu.

Povezane vesti

Borel je naveo da je situacija na Zapadnom Balkanu jedna od najvažnijih tema o kojoj će ministri spoljnih poslova EU raspravljati.

„Želimo imati novi uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu i videti kako se možemo više angažovati u regionu“, izjavio je Borel.

Istakao je važnost Zapadnog Balkana za EU te dodao kako će na sastanku razmatrati načine „kako da regionu ponude bolju i jaču evropsku perspektivu.“

Kako je ranije najavljeno, Borel će ministrima na sastanku dati na uvid „non-pejper“, u kojem se predočava da je „jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posledicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope“.

Ministri spoljnih poslova Unije će i u utorak zasedati u formatu “Opšti poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom da ugrade u strategijske prioritete EU.

Borel je najavio da će tokom sastanka razgovarati i o klimatskim promenama i saradnji sa SAD na tom polju, kao i o odnosima s Rusijom, o situaciji u Libanu, te o odlaganju palestinskih izbora koji su bili zakazani za 22. maj.

Komentari

Vaš komentar