Borel: EU posvećena evropskom putu BiH, problematični pravosuđe i reforma ustava

Region 13. jul. 202116:36 > 17:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je izjavio da je EU posvećena evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Ukazao je da je u BiH potrebno sprovesti promene u 14 oblasti, kao što su pravosuđe i ustavne i izborne reforme.

Povezane vesti

Borel je u Briselu, na konferenciji za novinare sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom pozvao na sprovođenje ozbiljnih reformi, pre nego što ta zemlja stupi u pregovore o priključenju.

„Nismo izmislili nikakve nove uslove“, naglasio je Borel, uz konstataciju da je u BiH potrebno sprovesti promene u 14 oblasti, kao što su pravosuđe i ustavne i izborne reforme.

Tegeltija je izjavio da je BiH rešena da ispuni sve uslove, a posebno 14 tačaka koje je utvrdila Evropska komisija za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU, ali je ocenio da je EU Bosni i Hercegovini postavila mnogo teže uslove nego zemljama koje su već ušle u članstvo.

On je izrazio nadu da će sledeći parlamentarni izbori u BiH biti održani po novom sistemu, javio je Rojters.

Srebrenica podseća da i dalje postoji potreba za pomirenjem

Borel je izjavio da „obeležavanje genocida u Srebrenici podseća sve nas da i 26 godina potom postoji potreba za pomirenjem u Bosni i Hercegovini, ali i celom regionu da bi se moglo ići napred“.

Povezane vesti

Borel je po završetku sastanka u sklopu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-BiH u Briselu rekao da je „Srebrenica međunarodno priznat genocid i jedno od najmračnijih mesta u savremenoj evropskoj istoriji i leži na kolektivnoj savesti onih koji su ga počinili i onih koji ga nisu sprečili“.

„I da budem jasan, pokušaji da se prekroji istorija, poreknu genocid, ratni zločin ili veličanje ratnih zločinaca nemaju mesta u Evropi, moraju prestati i svakako se neće trpeti“, podvukao je visoki predstavnik EU.

Borel je naglasio da je na današnjem zasedanju predstavnika EU i BiH „naglašena nužnost da svi politički činioci u BiH prevaziđu retoriku usmerenu na podele i razdvajanje, ukorenjene u prošlosti, kao i da se obustavi veličanje osuđenjih ratnih zločinaca i pokaže puna saradnja s međunarodnim sudovima i poštovanje njihovih odluka“.

Komentari

Vaš komentar