Bolje od 2019. – podaci najavljuju nezapamćenu turističku sezonu u Hrvatskoj

Region 19. jun. 202215:165 komentara
Podeli:
cavtat,hrvatska, more
Izvor: Pixabay

Posle dve godine pandemije, ljudi su želeli da putuju. U tome ih ne sprečavaju ni ukrajinski rat, ni enormni skok cena, ni bes inflacije. Takav trend pokazuju sve najave predstojeće turističke sezone u Hrvatskoj, ali i stvarni podaci sa terena, piše Jutarnji list.

Nakon odličnih uskršnjih turističkih rezultata, novi podaci govore u prilog najavama odlične turističke sezone. Tijelovo je jedan od praznika po kome se može proceniti kakvo ih godišnje doba čeka. A podaci o saobraćaju za Tijelovo na autoputevima u pravcu mora govore da bi ova turistička sezona mogla da nadmaši rekordnu 2019. godinu.

Prema podacima Hrvatskih autoputeva, 16. juna na naplatnu stanicu Lučko ušlo je 38.387 vozila. To je 4,4 odsto više vozila u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Tada su na magistralni put za Tijelovo u Lučkom ušla 36.752 vozila. Zatim su došle dve „krune godine” i na isti praznik 2002. godine u Lučkom je registrovano 28.092 vozila, a prošle godine 32.170 vozila. S obzirom da je Hrvatska zbog razvijene mreže autoputeva prepoznata kao automobilska destinacija u Evropi, ovi podaci najavljuju zaista sjajne turističke mesece, piše „Jutarnji list“.

Dobrim najavama sezone pre nekoliko dana pridružio se i ministar finansija Zdravko Marić koji je rekao da je „vrednost fiskalizovanih računa za turizam u prvih pet i po meseci ove godine za 22 odsto veća od rekordne turističke 2019. da s punim pravom očekujemo kvalitetnu turističku sezonu. „Nadamo se da neće biti negativnih šokova i da bi u tom slučaju ova godina mogla da nadmaši 2019. rekao je ministar.

U prilog najavama odlične turističke sezone govore i podaci Državnog zavoda za statistiku da je u prva četiri meseca u komercijalnom smeštaju boravilo 1,5 miliona turista, koji su ostvarili 4,4 miliona noćenja, što je za 184, odnosno 190 odsto više nego u istom periodu.

U prva četiri meseca ove godine komercijalni smeštaj zabeležio je milion turista i skoro tri miliona noćenja više nego u istim mesecima 2021. godine, saopštio je DSZ.

Komentari

Vaš komentar