Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore produžen pritvor

Region 17. maj. 202217:361 komentar
Podeli:
Uhapšena Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore
Izvor: Adel Omeragic/Anadolu Agency

Pritvor bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice je za još dva meseca produžilo Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici.

Saopšteno je da je pritvor produžen zbog njenog mogućeg uticaja na svedoke i saizvršioce, a njen advokat Zdravko Begović je najavio žalbu.

Medenici, koja je 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosuđu, na teret se stavljaju stvaranje kriminalne organizacije i protvzakoniti uticaj što je ona negirala na saslušanju. Medenica je uhapšena 17. aprila na podgoričkom aerodromu pred putovanje za Beograd.

Portal Libertas je objavio da se njen sin Miloš Medenica (35) bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom drogom, sudeći po podacima koje je Evropol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu.

U presretnutim razgovorima koje je dostavio Evropol, čuje se kako Medenica kaže policajcu Darku D. Laloviću (35) da je sa njegovim nezakonitim poslom upoznata njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu, naveo je Libertas.

Vesna Medenica je od 2003. ;četiri godine bila vrhovna državna tužiteljka Crne Gore, a potom u tri mandata predsednica Vrhovnog suda – od 2007. do decembra 2020. godine, kada je podnela ostavku.

Njen višestruki mandat na čelu Vrhovnog suda su kritikovali delovi međunarodne i domaće javnosti jer Ustav utvrdjuje da ista osoba može najviše dvaput biti birana na tu funkciju.

Komentari

Vaš komentar