Bivši šef obaveštajne službe Severne Makedonije osuđen na 12 godina zatvora

Region 26. feb. 202114:13
Podeli:
Prisluškivanje, špijuniranje, špijun
Izvor: N1 (ilustracija)

Bivši direktor makedonske Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov osuđen je na 12 godina zatvora za masovno nelegalno prisluškivanje od 2008. do 2015. i uništavanje opreme kojom je prisluškivano.

Krivični sud u Skoplju je u jednom od, kako je sam ocenio, najvažnijih slučajeva bivšeg Specijalnog tužilaštva za prisluškivanje razgovora nazvanim „Target-Tvrđava“, osudio ukupno 11 osoba, među kojima je i tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Sudija Vladimir Tufegdžić je u obrazloženju presude rekao da masovnost prisluškivanja i same žrtve ukazuju na potrebu da se uspostavi potpuna kontrola društvenog, ekonomskog i političkog sistema.

Među prisluškivanima su bili funkcioneri tadašnjeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, biznismeni i novinar, ali i ministri iz vladajućeg VMRO DPMNE u vladi Nikole Gruevskog.

„Ovaj krivični postupak ima veliki značaj za sistem u celini i posebno treba da služi kao opomena organima kao što je UBK (koja je u međuvremenu ugašena) da se ne bi u budućnosti ponovili ovakvu slučajevi“, rekao je sudija Tufegdžić.

Mijalkov je nepravosnažno osuđen za „zločinačko udruživanje“, odnosno organizovanje grupe za prisluškivanje, za „zloupotrebu službenog položaja“ i „primanje nagrade za protivzakonit uticaj“.

Tužiteljka Lenče Ristoska je, posle izricanja presuda, za Sašu Mijalkova zatražila zatvorski pritvor, umesto kućnog u kojem se sada nalazi, uz obrazloženje da policija nema tehničke mogućnosti za monitoring od 24 časa, a osuđeni je dobro situran, pa može da organizuje bekstvo u inostranstvo.

„Ima registrovanu adresu u Pragu, a posebno predlažem da se ceni činjenica da se radi o čoveku koji je dobro situiran, poseduje privatne biznise, kao i članovi njegove porodice, što mu sve omogućava da raspolaže finansijskim mogućnostima da organizuje logistiku i da u bekstvu živi komotno“, rekla je Ristoska.

Sudskom presudom u slučaju „Target-Tvrđava“, tadašnji funkcioneri uprave za praćenje komunikacija UBK Goran Grujevski i Nikola Boškovski, koji su pobegli i dobili azil u Grčkoj, osuđeni su u odsustvu na po 15 godina zatvora.

Toni Jakimovski, šef kabineta Saše Mijalkova, je osuđen na šest godina zatvora, a Gordana Jankulovska na četiri. Jankulovska se već nalazi na izdržavanju četvorogodišnje kazne za nelegalnu nabavku luksuznog mercedesa u vreme dok je bila ministarka policije.

Petočlano veće skopskog krivičnog suda je u slučaju „Target-Tvrđava“ grupi od 11 optuženih izreklo ukupno 55 godina zatvora i deset godina uslovnih kazni.

Sudskom presudom optuženi se obavezuju da solidarno nadoknade štetu od 87.422.668 denara ili blizu milion i po evra, na koliko je procenjena vrednost opreme za prisluškivanje, koja je nezakonito uništena kako bi se sakrili tragovi prisluškivanja.

Prema optužnici, koju je pokrenulo Specijlano tužilaštvo za prisluškivane razgovore, a posle njegovog gašenja preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije, prusluškivanjem je direktno ili indirektno bilo obuhvaćeno oko 20.000 građana, a nezakonito je praćeno 4.286 telefonskih brojeva.

Početak suđenja u slučaju „Target-Tvrđava“ bio je zakazan za 22. decembar 2017, ali su proces pratila brojna odlaganja i odugovlačenja.

Komentari

Vaš komentar