Bivši predsednik Sobranja osuđen za organizaciju upada u parlament 2017.

Region 26. jul 202114:24
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Krivični sud u Skoplju osudio je bivšeg predsednika Sobranja Severne Makedonije i funkcionera VMRO DPMNE Trajka Veljanovskog na šest i po godina zatvora, zbog organizovanja nasilja u parlamentu u aprilu 2017.

U procesu nazvanom „suđenje organizatorima 27. aprila“, tadašnji ministri u vladi Nikole Gruevskog i funkcioneri njegovog VMRO DPMNE Mile Janakieski i Spiro Ristoski su osuđeni na po šest godina i tri meseca, a bivši šef tajne policije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove, Vladimir Atanasovski na šest godina zatvora.

Povezane vesti

Tužilac za organizovani kriminal je od suda zatražio da svoj četvorici nepravosnažno osuđenih odredi zatvorki pritvor zbog, kako je obrazložio, mogućnosti bekstva, ali je sudija odredio kućni pritvor.

Tužilaštvo je u postupku za „organizatore upada u Sobranje“ zaustavilo postupak protiv tadašnjeg lidera VMRO DPMNE Gruevskog, koji je bio prvoosumnjičeni dok se nalazi u političkom azilu u Mađarskoj, kao i protiv bivšeg funcionera UBK Nikole Boškoskog, koji je pobegao u Grčku.

Obrazlažući presudu, sudija Krivičnog suda u Skoplju Ilija Trpkov je rekao da su svi dokazi koji su izvedeni na suđenju pokazali da su su optuženi krivi po optužnici i istakao da je 27. aprila 2017. zbog upada pristalica VMRO DPMNE i napada na poslanika političkog protivnika bio ugrožen ustavni poredak i bezbednost građana.

U obrazloženju, koje je čitao oko 45 minuta, naveo je da, iako su partija VMRO DPMNE i optuženi, tvrdili da nemaju nikave veze sa organizacijom protesta nazvanih „Za zajedničku Makedoniju“, koji su kulminirali upadom u Sobranje 27. aprila 2017, dokazi pokazali suprotno.

Prema njegovim rečima, ti događaji u Sobranju su „veliki udarac na demokratiju i građanske vrednosti kojima stremi naše društvo“ i da „zato začuđuju napori osoba“ koje su u tome učestvovale, da se „okarakterišu kao patriote koje brane Makedoniju“.

„Međutim, takve tvrdnje u ovakvoj situaciji kada su svi u u državi videli šta se dešava i kako se ruši demokratija nasilnim upadom u parlamnent i kako se tuku poslanici koje su izabrali građani na parlamentarnim izborima, u najmanju ruku su apsurdne i neumesne“, rekao je sudija Trpkov.

Prema presudi, u postupku koji je trajao godinu i po, Veljanovski je kao tadašnji predsedavajući Sobranja bio u stalnoj komunikaciji sa Gruevskiim i sa namerom odlagao izbor novog predsednika parlamenta, odnosno sprečavao mirnu predaju vlasti.

Ristovski i Janakieski su, navedeno je, aktivno učestovali u organizovanju protesta, koji su u javnosti predstavljeni kao građanski, vrbovali su sportiste, glumce i druge javne ličnosti da govore na tim proterstima i direktno učestovali u kordinisanju detalja, kao i ruta protesta, vreme održavanja.

Uloga tadašnjeg šefa tajne policije Vladimira Atanasovskog, navodi se, bila je da „koordinira partijska udruženja i da se brine da nema dovoljnom policije oko i u parlamentu“.

U upadu pristalica tada vladajućeg VMRO DPMNE, nakon što je nova parlamentarna većina koju je predvodio SDSM posle višednevne opstrukcije uspela da izabere Talata Džaferija za predsednika Sobranja, povređeno je više suparničkih političara i novinara.

Pristalice i članovi VMRO DPMNE su prethodno danima na protestima u Skoplju pokušavali da spreče da novoformirana parlamentarna većina oko SDSM i DUI preuzme vlast, dok je to u parlamentu danima onemogućavao Veljanovski. On je kao predsednik prethodnog saziva preuzeo i predsedavanje tadašnjim novim sazivom, umesto da je, shodno prethodnom običaju, to trebao da bude najstariji poslanik.

Komentari

Vaš komentar