Bivši crnogorski ministri formirali pokret „Evropa sad“, izlaze na izbore

Region 27. jun 202214:18 > 14:184 komentara
Podeli:
Milojko Spajić, Jakov Milatović
Izvor: Nova.rs/ Filip Krainčanić

Bivši ministri finansija i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović predstavili su javnosti pokret "Evropa sad" i najavili izlazak na lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština 23. oktobra.

Pročitajte još:

Oni su najavili da će Kongres biti održan krajem avgusta ili početkom septembra kada će biti poznato i ko su sve članovi Pokreta. Da li će među njima biti bivši premijer Zdravko Krivokapić, Spajić i Milatović nisu odgovorili.

„Prosečna plata 1.000 evra, minimalna penzija 450 evra, nula odsto nezaposlenosti“, saopštili su da je to misija pokreta Evropa sad.

Njih dvojica su idejni tvorci projekta “Evropa sad” na osnovu koga je povećana minimalna zarada u Crnoj Gori na 450 evra i reformisan poreski sistem tako da poslodavci više ne plaćaju zdravstveno osiguranje za zaposlene već taj novac njima isplaćuju u okviru neto zarade. Ta reforma je kritikovana oštro u dijelu javnosti zbog nedostataka za finansiranje zdravstvenog sistema.

Spajić i Milatović saopštili su u ponedeljak da su im jedan od glavnih programskih ciljeva opipljive evropske integracije. Na pitanje kako da im građani veruju nakon učešća u vladi za koju je izvestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula rekao da je konstatovano da je više vremena trošila na unutrašnje razmirice i podele nego na sam put Crne Gore ka EU, Spajić je odgovorio.

„Ko je Tonino Picula, izvinjavam se? Jedan od 650 poslanika?“ rekao je.

Evropski parlament imenovao je Tonina Piculu za izvestioca za novu strategiju proširenja Evropske unije.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će u pokretu biti ministara iz prethodne vlade, Milatović je rekao da će se to znati krajem avgusta, početkom septembra kada bi trebalo da bude održan kongres pokreta.

Spajić je rekao da već imaju zvučna imena u pokretu o kojima nije želeo sad da govori.

„Mi smo želeli da prezentujemo ideju i više puta sam spomenuo da je od toga ko će imati kakvu funkciju bitnija ideja i principi. Postoji forma za prijavu gde ljudi slobodno mogu da se prijave za ulazak u pokret, želimo da budemo otvoreni za sve, bez obzira da li nas neko poznaje, ili ne poznaje“, naglasio je Spajić.

Milatović je rekao da njihovu „interesnu grupu“ čine svi kojima je na srcu ono što su danas izneli kao principe i program, odnosno unapređenje životnog standardna Crne Gore, pravo i pravda i opipljive evropske integracije.

Komentari

Vaš komentar