BIRN: Neonacistički pokret privlači mlade Bošnjake

Region 03. jun. 202111:413 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Bosanski pokret nacionalnog ponosa (BPNP) malo je poznata ali potencijalno opasna neonacistička organizacija koja privlači mlade ljude bošnjačke nacionalnosti okupljene oko ideja nacionalizma, antisemitizma, rasizma i homofobije, podaci su do kojih je došao portal Balkanska istraživačka mreža (BIRN) sa sedištem u Sarajevu.

Ovaj de fakto ilegalni pokret deluje već deset godina, a o njemu se malo zna osim da na svojim stranicama na društvenim mrežama, uz ideje svojstvene svim ekstremističkim desničarskim pokretima, promoviše i bošnjački nacionalizam.

Kako se ističe u analizi BIRN-a, BPNP je znatno otvorenije od drugih sličnih organizacija promovisao nacionalsocijalizam kako ga je osmislio Adolf Hitler i u svom programu navodi kako želi da stvori državu u kojoj ne bi bilo mesta za Jevreje i pripadnike drugih manjina. BiH bi po njihovim zamislima bila zemlja u kojoj mogu živeti „jedino ljudi koji pripadaju evropskom genetskom i kulturnom nasleđu, gde su Bošnjaci uključeni“.

BPNP kao organizacija nije registrovan, a jedan od njegovih pripadnika koji skriva svoj stvarni identitet za BIRN je kazao kako su od toga odustali jer su shvatili da im ne bi bilo dopušteno da zakonito deluju uz promovisanje neonacističke ideologije.

Prema tvrdnjama osoba koje su bile ili su još uvijek članovi pokreta njegovo jezgro čine osobe koje žive u inostranstvu.

„Oni su nas na neki način finansirali“, kazao je pripadnik pokreta koji se predstavio kao Emir. Kazao je i kako su promotivni materijali pokreta takođe dolazili iz inostranstva.

Svoju propagandu šire uglavnom putem stranice Bosanskinacionalisti.org koja je kreirana 2018. godine a tamo se, uz ostalo, mogu naći poruke da su članovi BPNP protiv „kompromisa i štetnog mira“ i nosioci „novog talasa bosanskog nacionalizma, ponosa i tradicionalizma”.

“BPNP je nacionalistička i socijalistička organizacija. Iskreno se zalažemo za nacionalsocijalistički pogled na svet“, jedna je od poruka.

Kao svoj najvažniji politički cilj istakli su „povratak Bosne Bošnjacima“.

Član pokreta iz Sarajeva koji se predstavio kao Nedim pojasnio je kako se odvija regrutacija. Drugi pripadnici pokreta na društvenim mrežama prate objave odnosno lajkove kojima se podupiru ekstremistička stajališta i potom takve osobe kontaktiraju i postupno ih uključuju u svoje aktivnosti.

„Istražio sam tu ideju i svidela mi se – nacionalsocijalizam. Priznaću, tada sam hteo da pripadam nečemu“, pojasnio je svoje motive za pridruživanje pokretu ovaj mladić koji tvrdi kako je netačno da je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja.

Za sada nema potvrđenih informacija da su članovi BPNP-a organizovali nasilne akcije ili se sukobili s policijom ali su se osobe s njihovim obeležjima pojavljivale na javnim okupljanjima pa tako, na primer i na komemoraciji u Srebrenici 2017. godine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevske županije za BIRN su potvrdili da znaju za postojanje ove grupe, te kako sve informacije o tome prosleđuju Upravi policije MUP-a Federacije BiH. Ali u toj upravi tvrde kako o BPNP-u zapravo takvih podataka nemaju.

Komentari

Vaš komentar