BiH zatražila procesuiranje 14 zapovednika Bljeska, u Hrvatskoj iznenađeni

Region 08. avg 202121:4934 komentara

Nakon što je potvrđeno da je BIH od Hrvatske zvanično zatražila krivično gonjenje 14 zapovednika akcije Bljesak, zapovednici sa spiska su iznenađeni i tvrde da nikakvih zločina u Bljesku nije bilo.

Nezvanično, BIH tereti zapovedni vrh te vojne operacije, među kojima su i trojica preminulih generala, za dva krivična dela – ratni zločin protiv civila i povredu zakona i običaja ratovanja. Podsetimo, za zločine u hrvatskoj akciji iz maja 1995. na teritoriji Zapadne Slavonije, tada u sastavu Republike Srpske Krajine, Haški tribunal prvostepeno je osudio Antu Gotovinu i Mladena Markača ali ih je Žalbeno veće oslobodilo optužbi.

Povezano:

Mnogima su zazvonile poruke predsednika još u Kninu, međutim zapovednici koji su na spisku BIH, koja od Hrvatske traži preuzimanje krivičnog progona zbog operacije Bljesak,  iznenađeni su – ta se priča, kažu, vuče godinama, no niko nije znao da je stigao zvanični zahtev. Detalje ne znaju ni sada.

„Ono što znamo je da je Bljesak bila čista akcija, bez dodatnih nekih stvari. Zabeleženo je da smo obezbeđivali civile i omogućavali im pomoć, tako da stvarno dok ne vidim dokumenat ne bi bilo primereno išta komentarisati“, kaže Marijan Mareković, hrvatski general u penziji.

„U Bljesku se nisu dogodili ratni zločini, a nisu ni posle, prema tome ja nemam pojma čime oni nas žele optužiti, nemam pojma. U toku Bljeska je Martić bombardovao Zagreb, ali mi nismo nikoga bombardovali na prostoru BIH“, tvrdi Vinko Vrbanac, hrvatski general u penziji.

Pavao Miljavac, koji je takođe na spisku, izjave trenutno više ne želi da daje. Poručio je da smatra sve politički motivisanim i očekuje zato zaštitu države. Tražiće iduće nedelje sastanak sa, kako kaže, merodavnima. Isto očekuju i ostali, koji nisu srećni zbog toga što su sve saznali iz medija.

Iako neki generali smatraju da bi Hrvatska trebalo odmah to da odbaci i bez postupka Državnog tužilaštva (DORH), Andrej Plenković kaže da će odluka, ipak, biti na hrvatskom tužilaštvu.

„Ja ne mogu unapred reći kakva će njihova odluka biti, ali ono što može – odbaciti je i na taj način rešiti problem. Što se nas tiče, Bljesak je operacija oslobodilačkog karaktera. To su operacije koje su donele integritet državnih teritorija, to su operacije na koje smo ponosni i operacije koje niko i ništa neće dovesti u pitanje“, naveo je Plenković.

Upitan šta mislite zašto je zahtev sada poslat i koji je motiv BiH, Plenković kaže – to morate pitati njih.

Premijer ne odgovara konkretno zašto zvanično zapovednici nisu obavešteni, ali smatra da nisu mogli da budu uhapšeni jer se ne radi o optužnicama. O njima je, pak, govorio kao o izmišljenim zločinima predsednik Hrvatske Zoran Milanović u Kninu.

„Ja to znam neko vreme, kao i on, ne mogu to komentarisati, ja mogu odgovarati za sebe… I znam šta sam, kao premijer, usvojio 2015. i dok to ova vlada ne ukine, to važi. Prema tome,  možda premijer, imajući to na umu, nije smatrao potrebnim da to komentariše, ali ja smatram potrebnim, jer je to vrsta sabotaže, to je trovanje odnosa između dve države“, rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je govorio i o Zaključku usvojenom u junu, kojim je zaduženo Ministarstvo da prilikom postupanja po zamolnicama iz BIH pazi na povrede domaćeg javnog poretka ili drugih državnih interesa – i u tom slučaju odbije postupanje.

Komentari

Vaš komentar