BiH popustila pravila za ulazak stranaca u zemlju

Region 12. jun. 202115:12 > 15:15
Podeli:
Izvor: Anadolija/Željko Milićević

Na snazi su nova pravila za ulazak stranaca u BiH, koji u ovu zemlju mogu ući tako što na graničnim prelazima predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na koronavirus, ne stariji od 48 časova.

Ovo se od juče odnosi na strance koji dolaze iz zemalja Evrope, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, potreban je PCR test koji nije stariji od 72 časa do dolaska na granični prelaz BiH.

Povezane vesti

Ulazak je omogućen i stranim državljanima koji su pre 14 dana vakcinisani protiv kovida-19.

„Dokaz je i potvrda izdata od lekara da je osoba prebolela kovid-19 u proteklom periodu od 14 do 180 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH“, saopšteno je iz Granične policije BiH.

U BiH mogu ući deca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja, ali i ona moraju posedovati negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na koronu, odnosno potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da su prebolela kovid-19.

Odlukom su obuhvaćeni i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u BiH nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Uslov je da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 časova od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Tu su i stranci državljani Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača, u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo, navodi se u saopštenju.

U BiH odranije bez ikakvih ograničenja mogu da ulaze državljani Srbije, Hrvatske i BiH.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar