BiH: Pritvor bivšem generalu VRS optuženom za genocid u Srebrenici, iz RS osude

Region 09. avg. 202119:35 > 20:35
Podeli:
potočari srebrenica
Izvor: Faruk Zametica/N1

Sud BiH odredio je pritvor predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću, kome se sudi za genocid u Srebrenici, potvrdio je za RTRS Savčićev advokat Miodrag Stojanović.

Pročitajte još:

Stojanović je naglasio da je o odluci telefonski obavešten i da će uložiti žalbu na ovu odluku u zakonskom roku od tri dana.

Pritvor je određen po zahtevu Tužilaštva BiH.

Tužilac BiH Ibro Bulić je tokom današnjeg ročišta tvrdio da je general Savčić nekoliko puta prekršio mere zabrane medijskih istupa u vezi s njegovim predmetom, a koja mu je ranije izrečena i to kada je davao izjave za Alteranativnu televiziju 11. jula u vezi sa proglašvanjem Dana žalosti i 23. jula o nametnutim dopunama Krivičnog zakona BiH.

Bulić je tvrdio da je general Savčić prekršio mere zabrane i kada je govorio o izveštaju Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici za Radio-televizju Republike Srpske 23. jula, kao i izvjavom za Televiziju „K3“ 27. jula.

Naime, ranije je zatražen pritvor zbog toga što je prekršio meru zabrane.

Savčić, kojem se sudi zbog genocida u Srebrenici, će provesti u pritvoru dva meseca, nakon čega će uslediti kontrola pritvora, navodi Kliks.ba.

Kliks.ba podseća da je u januaru 2020. godine je potvrđena optužnica za genocid protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS Milomira Savčića, a u julu je počelo suđenje.

Prema optužnici, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Osude iz Republike Srpske

Opozicioni političari u Republici Srpskoj osudili su danas odluku Suda BiH da odredi pritvor Milomiru Savčiću.

„Određivanje pritvora generalu Savčiću je za svaku osudu, posebno ako se zna da se radi o čoveku, predsedniku Boračke organizacije RS, koji se redovno odazivao na svaki poziv suda, ali i ako se ima u vidu da, prema našim informacijama, danas nisu izneti nikakvi validni dokazi za donošenje ovakve odluke“, izjavio je predsednik SDS-a Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima pravosuđe Bosne i Hercegovine „srpske generale kažnjava zbog izjava, a hrvatske oficire praktično oslobađaju odgovornosti za masovne zločine“.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je „neverovatno i zaprepašćujuće čime se bavi pravosuđe BiH“.

„Neverovatno je koliko su efikasni kada treba odrediti meru pritvora generalu Savčiću, skoro koliko i kada treba na dno neke fioke gurnuti predmet o teškom kriminalu“, rekao je Borenović.

Dodao je da nije na političarima da se mešaju u rad pravosuđa, ali da je pravosuđe u BiH „odavno postalo mera za nepravdu“.

Komentari

Vaš komentar