Balunović: BiH je kao da vas teraju da igrate stoni tenis u ludačkoj košulji

Region 25. sep 202212:2613 komentara

Sledeće nedelje se u Bosni i Hercegovini održavaju izbori, a Filip Balunović sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, ocenio je u Novom danu TV N1 da je bosanskohercegovačko društvo svojim ustavnim ustrojstvom, sistemski i unapred onemogućeno da napravi iole značajniji pomak.

„To je kao da vam neko obuče ludačku košulju i kaže vam da igrate stoni tenis – to je od Bosne napravio Dejton, i svi akteri igraju po pravilima igre koja su zacrtana tim Aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma“, slikovito je objasnio Balunović.

POVEZANE VESTI:

Pravila igre su takva da vi ukoliko probate da iskočite iz tog pravca koji je predodredio ustavni poredak, vi momentalno bivate marginalizovani, predočio je on ističući da izuzetak donekle postoji kada je reč o izborima za Predsedništvo BiH gde se Željko Komšić, koji se etnički izjašnjava kao Hrvat, ali se politički zalaže za građansku BiH, kandidovao za novi mandat.

„Komšić je jedini koji imaju viziju BiH kao države svih njenih građana, i za mnoge je poslednji bastion koji može da se infiltrira u institucije, mimo pravila Aneksa IV – i to je samo simbolički“, rekao je Balunović i podsetio je da posle ovih izbora, Komšić više neće imati prava da se kandiduje.

Iz Zagreba istovremeno negoduju i traže promene izbornog zakona, uz tvrdnje da je Komšić „glasovima Bošnjaka“ nametnut kao hrvatski član Predsedništva.

Balunović je mišljenja da je upravo to što, kako se izrazio, „predatorske kandže“ iz Beograda i Zagreba neće da se maknu, razlog zašzo BiH tavori.

A, razlog zašto Zagreb danas zvuči agresivnije od Beograda po pitanju BiH, gost Novog dana vidi u tome što Srbija – kako Miloševićeva, tako i Vučićeva – misli da je u Bosni ostvarena pobeda, jer su Srbi, etničkim čišćenjem ostalih naroda, na kraju dobili 49 odsto odsto teritorije BiH.

„Srpski interesi u BiH apsolutno su ispunjeni, de fakto su razvalili tu državu i znaju da ih štiti Ustav“, rekao je Balunović uz ocenu da Zagreb sad oseća da tada „nešto nisu dobro odigrali“ i sad „pokušavaju da vade fleke“.

Dodao je i da se u Zagrebu dosta halabuke u vezi sa BiH napravilo od kada je predsednik postao Zoran Milanović koji, kako je rekao, zvuči „kao da je izašao iz srpskog političkog prostora“ i obnavlja tipično HDZ-ovsku politiku iz devedesetih delujući kao „veći Tuđman od Tuđmana“.

Kada je reč o Republici Srspkoj – tamo imamo dominantu figuru koja se zove Milorad Dodik, podsetio je Balunović ukazujući, međutim, da se opozicija u tom entitetu, po nacionalnom pitanju i odnosima prema ratnoj proišlosti i ratnim zločinima, ni po čemu ne razlikuje od Dodikovog SDSS-a.

„Vidimo, evo sad na ovim izborima, a slično je i u Srbiji, dolazi smena generacija. Ta nova generacija je u najmanju ruku ista, a često još gora. One genrracije koje su ratovale imaju makar sećanje na suživot, pa mogu da uporede. Nove generacije to nemaju, one su odrasle samo na mržnji“, rekao je Balunović, naročito kritikujući gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za kog je rekao da je materijalno situirani „nadobudni mladi čovek“ koji se pozicionira kao „veći Srbin od Dodika“.

U BiH toliko dominiraju teme prošlosti, da se potpuno ignorišu važna pitanja kao što su inflacija, problemi sa energentima, visoka stopa nezaposlenosti i loše stanje infrastrukture, upozorio je sagovornik N1.

„Ja zapravo mislim da kod nijednog od naših društava nema bilo kakvog napretka bez socijalizma, a Bosne gotovo nikako ne može da bude bez socijalizma“, kazao je Balunović i dodao da je priča o „građanskoj BiH“ još jedan šarena laža kao i ona što dolazi sa desnice.

Dodik želi da BiH bude u glibu, a on da bude vožd

Komentarišući posetu Milorada Dodika Moskvi i njegov susret sa Vladimirom Putinom, Balunović je ocenio da srpski član Predsedništva BiH aktivno radi u tome da ta zemlja ostane u glibu, a da on unutar tih okvira bude neko kome će da glava bude iznad vode, i da on bude vožd.

Dodik je, dodao je Balunović, shvatio da njegova pozicija ne zavisi od Zapada, već od Moskve, i da „njegovi birači to onako mazohistički vole“.

Govoreći o sporazumu o saradnji koje je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potpisalo sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, gost Novog dana je rekao da SNS s predumišljajem vodi jednu shizofrenu politiku gde u jednom satu kažete jedno, a u drugom uradite nešto potpuno drugo.

„Kao neki polulucidni lik iz filma koji hoće da sve zbuni… i to bi možda ovima dalo i kredita da znaju šta rade, ali ja sam uveren da oni apsolutno ne znaju šta rade“, upozorio je Balunović.

SNS, kako je rekao, možda i ima kapaciteta da zna šta taj potpis znači, ali prosto neće time da se bave, jer njih nije briga šta to znači za ovu zemlju, već šta to znači samo za njih.

Komentari

Vaš komentar