Bajden čestitao Dan državnosti Crnoj Gori, poručio da SAD stoje uz nju

Region 13. jul. 202100:01 > 09:479 komentara
Podeli:
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je predsedniku Milu Đukanoviću i gradjanima Crne Gore čestitku povodom 13. jula‬ - Dana državnosti‬‬, poručujući da će SAD nastaviti da pruža snažnu podršku Crnoj Gori u napretku prema EU, saopštio je Đukanovićev kabinet.

„U ime američkog naroda Vama i narodu Crne Gore čestitam Dan državnosti – 13. jul. Naše zajedničke vrednosti, posvećenost demokratskim institucijama i naše trajne veze kao porodice, prijatelja, i saradnja čine Crnu Goru poštovanim saveznikom i partnerom Sjedinjenih Država“, navodi se u čestitki Bajdena.

Povezano:

Bajden je rekao da će SAD „sa radošću nastaviti da pružaju snažnu podršku narodu Crne Gore u napretku na njenom evroatlantskom putu u sprovođenju reformi potrebnih za pristupanje Evropskoj uniji“.

Bajden je čestitao i četvrtu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO, navodeći da prisustvo Crne Gore unapredjuje interoperabilnost saveznika i jača regionalnu i globalnu bezbednost, te da je bilo „važno čuti crnogorske inpute tokom nedavnog NATO samita u Briselu“.

„Sjedinjene Države stoje uz Crnu Goru dok produbljujemo naše bilateralne veze i zajedno se suočavamo sa novim izazovima, od pandemije do sajber-napada, gradeći našu otpornost na vrednostima koje delimo i na posvećenosti demokratiji“, rekao je Bajden.

Čestitka stigla i od Blinkena

Američki državni sekretar Entoni Blinken naveo je u čestitki crnogorskim građanima povodom Dana državnosti, da će tolerantna i inkluzivna Crna Gora, koja je čvrsto ukorenjena u evroatlantsku zajednicu, dovesti do prosperitetnije i sigurnije budućnosti za sve crnogorske građane, saopštio je Stejt Department.

„Ove godine, kada obeležavamo 15 godina snažnih bilateralnih odnosa i četiri godine otkako je Crna Gora NATO saveznica, SAD podržavaju sve one koji su posvećeni sprovođenju reformi koje su neophodne za ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, poručio je Blinken.

On je građanima Crne Gore poželeo dobro zdravlje i sreću dok „nastavljamo da produbljujemo naše bilateralne veze, koje su izgradjene na temeljima zajedničkih vrednosti i demokratskih principa“.

Komentari

Vaš komentar