Austrija će do avgusta regionu poslati 651.000 Fajzerovih vakcina, Srbiji 36.000

Region 20. apr. 202111:32 > 12:072 komentara
Podeli:
Fajzer vakcina
Izvor: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP

Austrija je potvrdila da će do avgusta ove godine poslati 651.000 doza vakcina Fajzer/Biontek u šest zemalja Zapadnog Balkana, najviše Bosni i Hercegovini - 240.000 doza, Albaniji 145.000 i Severnoj Makedoniji 119.000, dok će Srbija, koja ima najveću stopu imunizacije u regionu, dobiti 36.000 doza, javila je agencija Rojters.

Reč je o vakcinama iz programa Evropske unije u kojem se pomaže susednim zemljama i državama Afrike po mehanizmu koji je u januaru objavila Evropska komisija, a Austrija je preuzela da bude koordinator mehanizma za Zapadni Balkan.

„Sa ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo region po strani“, rekao je novinarima austrijski šef diplomatije Aleksander Šalenberg.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da će vakcine biti plaćene direktno iz 70 miliona evra sredstava iz budžeta EU, namenjenih podršci Zapadnom Balkanu u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Dodao je da bi svi zdravstveni radnici u prvoj zoni bitke protiv koronavirusa trebalo da budu vakcinisani u roku od tri meseca.

Varhelji je takođe izrazio zahvalnost vlastima Srbije što su deo raspoloživih vakcina podelile sa gradjanima u regionu.

Evropski komesar je naveo da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra za pomoć regionu u jačanju zdravstvenih sistema, što uključuje isporuku vozila za intenzivnu negu i drugu opremu.

Britanska agencija konstatuje da Srbija ima jednu od najvećih stopa vakcinacije u Evropi, ali da su ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu članice Evropske unije, uz susednu Albaniju, bile manje uspešne, a da je manjak vakcina u BiH izveo ljude na ulične proteste.

Austrija je, navodi Rojters, posredovala u dogovorima između Fajzera i zemalja koje će dobiti vakcine i premostiće plaćanje sa svojih 11 miliona evra.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar