Apeli na smirivanje tenzija u Crnoj Gori stižu sa svih strana, a napetosti rastu

Region 03. sep. 202119:0812 komentara
Podeli:

Dva dana uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, sve je više apela na smirivanje tenzija, a napetosti rastu. Zasedalo je i veće za Nacionalnu bezbednost Crne Gore i, kako se navodi u saopštenju, izdalo smernice obaveštajno-bezbednosnim organima da pojačaju koordinaciju kako bi se sačuvao ustavni poredak i zaštitila prava i slobode građana. Zabrinuti su i u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji zbog "rastućih tenzija i retorike podela" uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u nedelju 5. septembra na Cetinju.

Analitičari danima upozoravaju da bi 5. septembar mogao biti rizičan za Crnu Goru, jer sa sobom nosi i političku, a ne samo versku dimenziju. Srpski patrijarh Porfirije je na istoj liniji, ali kaže i da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom.

POVEZANE VESTI:

„Napravila se slika otprilike kao da mi kao crkva hoćemo nešto na silu da izvedemo, pa nas onda upozoravaju da to ne činimo jer ćemo onda proizvesti incidente, nesporazume i sukobe. Ako njih bude, ispašće kao da smo mi odgovorni, to je zamena teza“, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Neprekidna upozorenja da bi ustoličenje na Cetinju moglo biti rizično po bezbednost građana bila su razlog današnjeg zasedanja crnogorskog Veća za nacionalnu bezbednost.

Nakon održane sednice potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović obratio se medijima i pozvao sve društveno-političke aktere i građane da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira.

„Naša želja, da budem odmah jasan i precizan, i naš apel građanima jeste da ih još jednom pozovemo na mir, toleranciju, suzdržanost, da građanima Crne Gore nakon uspešne turističke sezone treba nastavak prosperiteta, koncentracije na teme koje znače bolji životni standard, da im ne trebaju svađe i podele“, istakao je Abazović.

Zbog uzavrele atmosfere u Crnoj Gori reagovale su međunarodne organizacije. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da je širok međustranački politički dijalog ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i napredak na putu ka Evropskoj uniji.

„Podsticanje etničkih i verskih podela i netolerancije opasno je za bezbednost i dobrobit svih građana Crne Gore“, upozorila je predstavnica EK.

Ujedinje nacije zabrinute su zbog rastućih tenzija i retorike podela u zemlji uoči ustoličenja mitropolita Joanikija u nedelju. Koordinator Misije UN-a u Crnoj Gori Peter Lundberg napisao je na Tviteru:

„Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji poverenja. Ovo je trenutak da se svi prisetimo važnosti prihvatanja različitosti i uzajamnog poštovanja u duhu ovih zajedničkih vrednosti.“

Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj građana.

Komentari

Vaš komentar