Apelacioni sud odobrio izručenje Darka Eleza BiH, čeka se odluka ministra

Region 23. feb. 202115:242 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu odobrio je izručenje Darka Eleza BiH, a konačnu odluku treba da donese ministar pravde Srbije, rečeno je Srni u ovom sudu.

Portparol suda Mirjana Piljić rekla je Srni da se Elez izručuje BiH za određenu kategoriju krivičnih dela za koja su ispunjeni uslovi da mu se sudi pred sudom u BiH.

Povezane vesti:

Ona je napomenula da je ovaj sud samo utvrdio da su ispunjeni uslovi, a sve dalje je u nadležnosti Ministarstva pravde.

Piljićeva je rekla da se Elez tereti za mnogo krivičnih dela, tako da će za neka moći da mu se sudi u BiH, a za neka neće.

Ona je podsetila da je BiH podnela zahtev za izručenje Eleza za više krivičnih dela da mu sudi.

„Mi smo utvrdili da za određena dela mogu da mu sude i zbog toga ga izručujemo, a za određena dela nalazimo da nisu ispunjene zakonske pretpostavke. Ali, on će biti izručen, što se tiče suda, dok konačnu reč daje ministar pravde“, dodala je Piljićeva, koja napominje da je Elez u pritvoru u Beogradu.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Elez je prema nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu lišen slobode krajem decembra prošle godine.

Darko Elez imao je dva pasoša i dva državljanstva – Srbije i BiH.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih dela organizovanog kriminala.

Hapšen je i u policijskoj operaciji „Lutka“ 2013. godine.

Komentari

Vaš komentar