AP: Severna Makedonija pravi ogroman nacionalni park na području Šar-planine

Region 27. jun. 202117:17
Podeli:
Ohridsko Jezero, Ohrid, Severna Makedonija,
Izvor: Ilustracija / Petar Lazović

Posle decenija intenzivne seče šume, prostrano, prekogranično područje beskrajne lepote na Balkanu sa centrom na Šar-planini nadomak je da postane nacionalni park, jedan od najvećih u Evropi - piše američka novinska agencija AP.

Očekuje se da će poslanici Severne Makedonije uskoro izglasati zakon kojim se Šar-planini daje taj status. Površina veća od 240.000 hektara koja se proteže kroz Albaniju, Severnu Makedoniju i Kosovo – piše agencija AP, blago je prirodne lepote i raznolike i jedinstvene divljine.

Šar-planina ima 37 ledničkih jezera, od kojih 25 u Severnoj Makedoniji, a ostatak na Kosovu, koja „blistaju u naborima planine poput bezbroj sivo-zelenih očiju koje gledaju u nebo“ – piše u tekstu.

Posebno je impresivan biodiverzitet: 200 endemskih biljnih vrsta, 167 vrsta leptira, 12 vrsta vodozemaca, 18 vrsta gmizavaca, 130 vrsta ptica i 45 vrsta sisara – skoro polovina od ukupnog broja vrsta sisara u Severnoj Makedoniji.

Ali ta idila na Zelenom pojasu Balkana godinama je ugrožavana, konstatuje AP.

Decenije ilegalne seče šume ostavile su ožiljke od erozije, posebno seče šuma na gušće naseljenim donjim ; delovima padina Šar-planine, koje su meštani besplatno ;koristili za ;poljoprivredu, lov, gorivo i drvenu građu. Tokom protekle dve decenije, Severna Makedonija je izgubila oko 40.000 hektara šume zbog ilegalne seče, kažu vlasti.

Anela Stavrevska-Panajotova, stručnjakinja Međunarodne unije za zaštitu prirode (International Union for Conservation of Nature), rekla je da je njena zemlja svedok „istorijske prilike, posle 60 godina, da dobije novi nacionalni park, koji je nedostajući deo zaštićenih područja na Balkanu“.

„Zajedno s drugim zaštićenim područjima u susednim zemljama imaćemo najveće prekogranično zaštićeno područje u celoj Evropi. I veoma smo ponosni na to!“, rekla je ona za AP.

Još od 1994. godine vlasti pokušavaju da utvrde kako 62.000 hektara Šar-planine u Severnoj Makedoniji najbolje zaštititi ;od daljeg razaranja. Određenu podršku pružio je Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP).

Četiri zone Nacionalnog parka

Severna Makedonija takođe pokušava da ispuni cilj Evropske unije za pridruživanje bloku, koji kaže da države moraju zaštititi najmanje 12 odsto svoje teritorije. Procenjuje se da Severna Makedonija sada ima zaštićeno devet odsto, a Nacionalni park Šar-planina će to povećati na više od 13 procenata.

To područje će biti podeljeno u četiri zone: jedna strogo zaštićena koja čini 27 odsto budućeg parka; zona aktivnog upravljanja zona za održivu upotrebu tampon-zona.

Naser Ćemaili, 32-godišnji vlasnik firme koja nudi programe planinskog turizma i jahanja, očekuje mnoge koristi od proglašenja planine nacionalnim parkom, uključujući poboljšanje puteva i druge infrastrukture.

„Od nacionalnog parka očekujemo mnogo: dolasci turista u naše planinske kuće, prodaja mlečnih proizvoda, za koje verujem da će biti mnogo bolji i po višoj ceni“, rekao je on za AP.

Ministar Severne Makedonije za zaštitu životne sredine, Naser Nuredini tvrdi da će park doneti dugoročne koristi i to ne samo za lokalno stanovništvo.

„Stvaramo jedno od najvećih zaštićenih područja u Evropi, zajedno s nacionalnim parkovima ‘Šari’ na Kosovu i ‘Mavrovo’ u Albaniji“, rekao je on. „To će biti ogroman potencijal za buduće generacije, kao i za sadašnju generaciju, jer sada možemo da koristimo nacionalni resurs na održiv način“.

„Govorimo o skijanju zimi, planinarenju i biciklizmu leti, turizmu iz celog sveta“, dodao je ministar.

Daniel Bogner, vodeći stručnjak za plan upravljanja nacionalnim parkom, rekao je da predstoji još mnogo posla, posebno narednih nekoliko meseci, uključujući izradu budžeta, zapošljavanje osoblja i uredjenje planinarskih staza i druge infrastrukture.

„Potrebni su nam stručnjaci za naučni rad, trebaju nam stručnjaci za razvoj turizma, administraciju, prikupljanje sredstava, obrazovne aktivnosti“, nabrojao je on.

Iskra Stojanova, koordinatorka projekta za Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija, kaže da će podrška parku isprva dolaziti od Vlade, „ali u budućnosti bi park trebalo da bude samoodrživ“.