Američki vojnici stigli u BiH na vojnu vežbu „Brzi odgovor 21“

Region 15. maj. 202118:3819 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevu u subotu su stigli američki vojnici koji će, zajedno sa Oružanim snagama BiH, učestvovati u vežbi "Brzi odgovor 21", koja će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč i u kasarni Dubrave od 17. maja do 2. juna.

Pripadnike američke vojske pozdravio je ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Erik Nelson, koji je istakao da se ne radi o običnoj vojnoj vežbi, već predstavlja važan trening kako za američke, tako i za domaće vojne snage.

„Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika, koji su posle 1996. služili na uspostavljanju mira posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma“, kazao je Nelson i podsetio na razne etape u vojnoj saradnji dve zemlje.

Nelson je istakao da je „Brzi odgovor 21“ najveća vežba koju su američke vojne snage ikad imale u Bosni i Hercegovini i da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj.

Vežbom će rukovoditi Komanda američke vojske za Evropu i Afriku i deo je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju širom našeg kontinenta, s ciljem uvežbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije.

U vežbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Komentari

Vaš komentar