Američka ambasada osudila poteze HDZ i SDA u Domu naroda BiH

Region 26. apr 202219:251 komentar
Izvor: pixabay.com

Američka ambasada u BiH osudila je današnje poteze Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda parlamenta BiH. Američka ambasada osudila je to što je HDZ BiH u Dom naroda po hitnoj proceduri uputio predlog Izbornog zakona BiH, o kojem nije postignut politički konsenzus, ali i nedolazak delegata SDA na sednicu Doma naroda.

„HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podneo uzmi-ili-ostavi predloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU“, naveli su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Povezane vesti

Dodali su da je taj predlog uključivao odredbe prema kojima su mandati osvojeni na izborima vlasništvo političkih stranaka, potom model sa dve liste za izbor za Predsedništvo BiH, koji bi, kako su ocenili predstavljao „dalju etničku podelu i druge regresivne elemente“.

S obzirom na to da parlamentarci iz SDA nisu došli na današnju sednicu Doma naroda da bi blokirali HDZ-ovu neprihvatljivu inicijativu, iz američke ambasade su istakli da je i to zloupotreba državnih institucija.

„Odluka SDA da zloupotrebi uslov za kvorum Doma naroda da bi blokirala raspravu takodje je bila nedosledna principima funkcionalnih demokratskih institucija. Nesuglasice treba rešavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom“, istakli su u saopštenju.

Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, prema oceni američke ambasade u BiH, predstavlja destabilizujuće antidejtonsko ponašanje.

Još su naglasili da političke stranke, umesto recikliranja neuspelih, maksimalističkih predloga i opstruisanja rada institucija, treba da usmere pažnju na ostvarive reforme i delovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH.

„To uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Saveta ministara BiH za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR“, naveli su u saopštenju.

Iz američke ambasade su ocenili da lideri u BiH treba da imaju odgovornost da učestvuju u vlasti, da grade konsenzus i ispune očekivanja gradjana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u evroatlantskoj zajednici zemalja.

Komentari

Vaš komentar