Ambasador SAD u BiH: Onemogućavanje opštih izbora – neustavno i antidejtonski

Region 23. maj. 202215:39
Podeli:
Izvor: N1/arhiva, ilustracija

Američki ambasador u BiH Majk Marfi izjavio je da bi onemogućavanje održavanja opštih izbora 2. oktobra u Bosni i Hercegovini bilo neustavno i andidejtonsko.

„Izbori su temelj demokratije. Izbori su nešto što je predviđeno članom 2. Ustava BiH. Bilo bi neustavno i antidejtonsko delovanje da neko onemogući narodu ove države njihovo pravo na izbore“, izjavio je Marfi posle sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH (CIK).

Povezane vesti

Dodao je da su SAD posvećene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti za sve konstitutivne narode i građane BiH, u okviru evroatlantskih institucija.

„Zato radimo sa OEBS i CIK na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj odbrani od onih koji ga nastoje korumpirati radi lične ili stranačke koristi“, istakao je američki ambasador u BiH.

Prema njegovim rečima, birači moraju da imaju poverenje u integritet izbornog procesa i poverenje da ishod izbora odražava glasačke listiće.

Marfi je dalje naveo da će u oktobru glasači odlučiti ko će voditi državu, entitete i kantone u naredne četiri godine i da je to prilika da oblikuju budućnost BiH.

„To je i njihova prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su vladale ovom zemljom u poslednje četiri godine. Da li su ovi političari ispunili obećanja koja su dali pre četiri godine? Jesu li vođeni interesima svojih birača ili su vođeni vlastitim, uskim, ličnim interesima? Da li je država danas bolja nego pre četiri godine“, kazao je on.

Američki ambasador je ocenio da su to pitanja koja birači u svakoj demokratiji postavljaju sebi pre glasanja.

„Ako su odgovori ‘ne’, onda birači mogu napraviti promenu. To je lepota i snaga demokratije“, naglasio je Marfi.

Američki ambasador i šefica Misije OEBS u BiH Katlin Kavalec razgovarali su sa članovima CIK BIH o uspostavljanju portala e-Izbori.

Predsednik CIK Suad Arnautović rekao je da se preduzimaju ogromni napori kako bi se nadoknadio nedostatak sredstava potrebnih toj instituciji za sprovođenje izbora.

„Poništili smo sedam tendera, doneli smo unutrašnju odluku i angažovali naše ljudstvo da radi prekovremeno da bismo nadomestili mlade ljude, koje inače angažujemo za izbore. CIK neće još dugo moći izdržati ovaj sistem rada“, kazao je Arnautović.

Komentari

Vaš komentar