Ambasador SAD u BiH: Jasno nazaznačiti ko je počinio zločin na Kazanima

Region 07. apr. 202213:032 komentara
Podeli:
Marfi Kazani
Izvor: US Embassy Sarajevo/Twitter

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majk Marfi izjavio je danas da je spomen-obeležje žrtvama na Kazanima, iznad Sarajeva, nepotpuno bez imena žrtava i jasnog, otvorenog priznanja ko je počinio zločin.

„Spomen-obeležje Kazani je nepotpuno bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije RBiH, naredio je ubistva na Kazanima. Radujem se danu kada će spomen-obeležje na Kazanima sadržavati i ovu činjenicu“, napisao je Marfi na Tviter profilu.

Marfi je posetio Kazane na Trebeviću, iznad Sarajeva, i odao poštu građanima Sarajeva, koji su na tom mestu ubijeni tokom 1992. i 1993. godine.

Od sredine 1992. do druge polovine 1993. godine na Kazanima su vršena ubistva civila, mahom sarajevskih srpskih civila, čija su tela potom bacana u jamu.

Prema podacima Instituta za nestale Bosne i Hercegovine jama Kazani pretraživana je tri puta, a u iz nje je ekshumirano ukupno 28 žrtava.

"Rat u BiH od 1992. do 1995. godine bio je užasna tragedija. Zato je dužnost današnjih zvaničnika da potiču pomirenje, pozivaju počinioce zločina na odgovornost, te odati priznanje i poštu žrtvama. Nedavno sam odao poštu žrtvama na Kazanima", istakao je američki ambasador u BiH.

On je čestitao čelnicima Sarajeva što su podigli spomen obeležje žrtvama, ističući da "pomirenje zahteva priznavanje svih teškh istina prošlosti".

Spomen obeležje ubijenim sarajevskim civilima, većinom srpske nacionalnosti, ali i hrvatske nacionalnosti na Kazanima, otkriveno je sredinom novembra prošle godine.

Gradsko veće Sarajeva prethodno je odbilo amandman Naše stranke da se uz imena žrtava na spomeniku napiše i ko je odgovoran za njihovu smrt, a usvojen je predlog gradonačelnice Benjamine Karić u kojem se navode godina smrti i imena žrtava.

Spomenik čine dve granitne ploče.

Na vertikalnoj ploči je ispisano "Spomen-obilježje Kazani (1992-1994) Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana". Na spomeniku su uklesana imena 17 žrtava koje su identifikovane posle ekshumacije iz jame.

Komentari

Vaš komentar