Ambasador Izraela u Zagrebu: Upotrebu „Za dom spremni“ bi trebalo sankcionisati

Region 23. apr. 202119:071 komentar
Podeli:
Izvor: Pixabay

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je da ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne može istovremeno biti i simbol junaštva i simbol zla, a kao dobre primere iz istorije naveo Nemačku i Austriju, koje veličanje nacizma kažnjavaju zatvorom.

„U Vukovaru se ZDS koristi kao deo heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite delove vaše istorije“, rekao je Ilan Mor u intervjuu agenciji Hina, dan nakon što je u Jasenovcu posetio stratište na kojem je bio zloglasni ustaški logor smrti.

Pozdrav, koji su u vreme Nezavisne države Hrvatske koristili hrvatski saveznici nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, svake se godine aktuelizuje krajem aprila na godišnjicu proboja iz logora Jasenovac, u kojem su od 1941. do 1945. masovno ubijani Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati koji su se protivili nacistima.

Sporni uzvik u Hrvatskoj je dozvoljen na komemoracijama hrvatskim vojnicima koji su ga imali na uniformama u ratu devedesetih, ali jevrejske organizacije godinama traže da se sankcioniše, uključujući zatvorom, slično kako se u Nemačkoj i Austriji kažnjava uzvik „Hajl Hitler“.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opšina Ognjen Kraus rekao je u četvrtak u Jasenovcu kako je realna mogućnost da se do letnje pauze u hrvatskom Saboru izglasaju izmene Krivičnog zakona, kojima bi se kažnjavala upotreba zloglasnog ustaškog pozdrava.

„Morate nešto učiniti u vezi s tim. Nisam advokat, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Nemačka i Austrija dobri primeri“, rekao je Hini izraelski ambasador.

On je ocenio da, poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta i deo hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorifikuje ustaše, njihovog bivšeg vođu Antu Pavelića i pozdrav „Za dom spremni“.

„Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi istorijskim činjenicama i svedočanstvima preživelih“, naglasio je izraelski ambasador u Hrvatskoj.

Agencija Hina navodi da se hrvatska i srpska istoriografija ne slažu oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada.

Izraelskom ambasadoru svođenje takve tragedije na brojeve je neprihvatljivo i smatra da rasprava o tome čije su brojke tačne „skrnavi uspomenu na žrtve“.

„Arhive treba otvoriti i u Hrvatskoj i u Srbiji i dati stručnjacima da obave svoj posao i dođu do situacije koju će prihvatiti obe strane“, poručio je izraelski ambasador.

Isto načelo, po njegovom mišljenju, treba primeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu, kojega Hrvati smatraju svecem, a Srbi saradnikom ustaškog režima.

Mor smatra da i Hrvati i Srbi imaju pravo da žale za svojim žrtvama, ali različite poglede na iste događaje u prošlosti moraju prevladati dijalogom.

„Ako želite da živite u miru, morate učiniti više od snimanja filmova – morate razgovarati“, rekao je Mor u kontekstu nedavno snimljenog filma „Dara iz Jasenovca“, koji je u Srbiji izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svetu negativne kritike i ocene da se radi o nacionalističkoj propagandi zvaničnog Beograda.

Uzor za to bi mogla biti normalizacija odnosa Izraela i arapskih država, obeleženih dugotrajnim neprijateljstvom. Nakon mirovnih sporazuma s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. godine, Izrael je u poslednjih nekoliko meseci obnovio veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

„Ako smo to učinili mi, to mogu i druge države, društva, suparnici. Cena rata mnogo je veća od cene mira“, naglasio je Mor u intervjuu Hini.

Komentari

Vaš komentar