Ambasade zemalja Kvinte i Delegacija EU u BiH osudili odluke Skupštine RS

Region 11. dec. 202108:5020 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/AP

Odluka Narodne skupštine da krene sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije u BiH, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasade SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije (zemlje Kvinte) i Delegacije EU u BiH.

„Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svesni da nastavak kretanja ovom slepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, preti stabilnosti zemlje i celog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU“, istaknuto je u izjavi.

Navedeno je i da će „povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju gradjanima, odvratiti investicije i odvući pažnju od borbe protiv korupcije“.

U zajedničkoj izjavi je naglašeno da političari u RS, kao i u Federaciji BiH, imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rešenje.

POVEZANE VESTI:

„Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno poverenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gde se takođe može razgovarati o pitanjima o kojima ne postoji dogovor“, stoji u izjavi.

Prema mišjenju ambasada zemalja Kvinte i Delegacije EU u BiH, pažnja sada treba da bude usmerena na postizanje napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU.

Narodna skupština RS usvojila je set zaključaka kojima se najavljuje vraćanje nadležnosti sa državnog nivoa na Republiku Srpsku. Usvojeni su zaključci koji se odnose na uspostavljanje entitetske vojske, obaveštajne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta i indirektnih poreza.

Vladajuća koalicija u RS usvojila je zaključke kojima se povlači suglasnost tog entiteta na formiranje Oružanih snaga BiH, Obaveštajno-bezbednosne službe, Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Istovremeno, Vladi RS je da u roku od šest meseci pripremi zakone kojima bi se formirale entitetske institucije iz ovih oblasti. Posle stupanja usvajanja tih zakona, zaključio je parlament RS, na teritoriji RS se neće primenjivati postojeći zakoni o ovim oblastima na državnom nivou.

Komentari

Vaš komentar