Ambasada SAD u Crnoj Gori: SPC da stane u odbranu naroda u Ukrajini

Region 15. mar. 202212:4411 komentara
Podeli:
Joanikije, vladika Joanikije
Izvor: Nova.rs/ Goran Srdanov

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala je sve društvene lidere, uključujući čelnike Srpske pravoslavne crkve (SPC), da stanu u odbranu "hrabrog naroda Ukrajine koji je žrtva nemilosrdnog ubijanja čiji je jedini cilj da predsednik Putin ostvari svoje geostrateške ciljeve".

Pročitajte još:

To je iz ambasade SAD saopšteno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom izjave mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija „da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina“.

U odgovoru ambasade se navodi i da predsednik Rusije Vladimir Putin snosi potpunu odgovornost „za nemoralan, neopravdan i ničim izazvan napad na narod Ukrajine“.

"Znajući za šta je predsednik Putin sposoban, vreme je da Crna Gora udvostruči napore u cilju pridruživanja Evropskoj uniji (EU), kako bi osigurala svoju budućnost – prosperitetne, demokratske evropske države", poručuju iz Ambasade SAD.

Mitropolit crnogorko-primorski SPC Joanikije je 13. marta izjavio da su "događaji u Ukrajini posledice bezbožništva", i da je "Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina".

Deo političkih partija i javnosti je izjavu ocenio kao opasnu.

Do poslednje izjave, mitropolit Joanikije je pozivao na mir i prestanak rata, ne zauzimajući stranu u sukobu.

Ipak organizacije bliske SPC u Nikšiću i Podgorici organizovale su skupove podrške Rusiji i Putinu, kome su sa poslednjeg poručili da u Ukrajini "odradi posao do kraja i uništi NATO"

Komentari

Vaš komentar