Ambasada SAD podržala Šmitove odluke: Takve mere bile hitno potrebne

Region 02. okt 202221:231 komentar
Izvor: Shutterstock

Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu podržala je odluke o promenama Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit, ocenivši da su takve mere bile "hitno potrebne".

„Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika da učvrsti stabilnost i poboljša funkcionalnost Bosne i Hercegovine kroz amandmane na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Izborni zakon BiH. Ove mere su bile hitno potrebne“, saopštila je Ambasade SAD u BiH.

Povezane vesti

Ambasada SAD ocenila je da „odluka Visokog predstavnika rešava probleme koji godinama opterećuju Federaciju Bosne i Hercegovine“, jer četiri godine nakon izbora 2018. godine, u FBiH nisu sprovedeni rezultati izbora, a Ustavni sud Federacije gotovo je paralizovan“, čime su „građani u Federaciji lišeni ustavnih prava, podrivena je vladavina zakona, a etno-nacionalisti širom BiH ohrabreni“.

„Svi ti problemi predstavljaju pretnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH”, naglasila je u saopštenju Ambasade SAD, podsećajući da su proteklih godina „političke stranke imale više prilike da reše preostale probleme koji se tiču funkcionalnosti i raspodele vlasti u FBiH“, ali su „umesto toga, mnoge stranke našle nove načine da napadaju institucionalni integritet zemlje“.

Građani BiH „zaslužuju funkcionalnu vlast koja će biti sposobna da reaguje na sve veći broj unutrašnjih i spoljnih kriznih situacija“, a nefunkcionalnost vlasti „nije samo neodgovorna, ona je opasna“.

Ambasada SAD je ocenila da će sve stranke u nametnutim amandmanima „naći nešto što im se dopada, kao i nešto što im se ne dopada“.

„Dejtonski mirovni sporazum definiše BiH kao jednu zemlju u kojoj postoje dva entiteta, tri konstitutivna naroda, ostali i građani. Visoki predstavnik ne može menjati Ustav iz Dejtona, to je odgovornost političkih stranaka u BiH, kao što je naglasio i Evropski sud za ljudska prava. Odgovornost visokog predstavnika je da sprovodi Dejtonski mirovni sporazum“, naglašeno je u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Sjedinjene Države „snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine“.

„Oni koji nastoje da unište institucije ove zemlje radi sopstvenih političkih interesa, bez obzira bili oni iz Federacije ili Republike Srpske, biće za to smatrani odgovornim”, zaključeno je u saopštenju američke ambasade u Sarajevu.

U BiH su danas održani opšti izbori.

Komentari

Vaš komentar