Posrednik u nabavci Sputnjik V u BiH učestvovao u pucnjavi u Beogradu 2016.

Region 22. mar. 202119:4711 komentara
Podeli:

Nabavka ruske vakcine u Federaciji Bosne i Hercegovine pretvorila se u regionalnu aferu, nakon što se kao posrednik između ruske strane i tog entiteta u BiH pojavio čovek sumnjive prošlosti koji je 2016. učestvovao u pucnjavi na Vračaru. Dok se čeka potpis ruske strane na ugovor o distribuciji 500.000 vakcina, informacije o zakulisnim radnjama i profitu ostvarenom na razlici u ceni glavna su tema u Sarajevu. A, a zvaničnici Severne Makedonije demantuju da je i u njihovoj nabavci Sputnika V učestvovao isti taj posrednik.

Da u velikim nabavkama postoje posrednici, posebno na Zapadnom Balkanu, ne bi bilo ništa čudno. Ipak novinare u Sarajevu iznenadilo je da Ruski državni investicioni fond koji prodaje vakcine Sputnik V, u poslu sa Federacijom BiH, zastupa osoba koja se pominje kao vinovnik pucnjave u Beogradu 2016. i koja je tada sumnjičena za ubistvo u pokušaju.

Izvor : N1

U korespodenciji sa novinarima Al Džazire Nikola Lakušić potvrdio je da on jeste osoba preko koje ide nabavka više stotina hiljada vakcina.

„Ja sam se deklarisao preko firme Medimpex koja je učestvovala na trećem tenderu za nabavku vakcina i uredno i zakonski odnela pobedu sa najboljom ponudom, sa agentskim ugovorom koji važi šest meseci, do jula meseca ove godine“, naveo je Lakušić.

Lakušić u odgovoru Al Džaziri tvrdi i da je 2. avgusta 2016. u Beogradu zapravo pokušan atentat na njega i da su dokazi podmetnuti. Sarajevski mediji ranije su preneli i da je Lakušić posrednik Ruskog direktong fonda i za Severnu Makedoniju što je ministar zdravlja te zemlje Venko Filipče demantovao.

„Reč je o čistoj laži. Nabavka vakcina Sputnjik V od početka se odvija u direktnoj komunikaciji sa Ruskim investicionim fondom u Moskvi i nema nikakvog posrednika. Prvih 3.000 doza vakcine Sputnjik V stiglo je nakon što je Ministarstvo zdravlja potpisalo dogovor za nabavku 200.000 doza od njenog proizvođača“, naveo je Filipče.

U međuvremenu, i ruski mediji su počeli da pišu o aferi sa nabavkom Sputnika V u BiH. Portal Balkanist u vlasništvu Olega Bondarenka, politikologa nekada bliskog Tomislavu Nikoliću, pa i Miloradu Dodiku piše da će na razlici u ceni sarajevska firma Medimpex sa kojom je Nikola Lakušić zaključio ugovor zaraditi tri miliona i 65 hiljada evra.

Komentari

Vaš komentar