Advokatica: Abortus nije isto što i eutanazija

Region 08. maj. 202216:51 > 17:447 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Drugostepena komisija, u slučaju Mirele Čavajde, do petka bi trebalo da se izjasni o prigovorima na odbijanje prekida trudnoće zbog malformacije fetusa, rekla je njena advokatica, koja ističe i da se prekid trudnoće ne može izjednačiti sa eutanazijom.

„Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma“, rekla je agenciji Hina advokatica Vanja Jurić, komentarišući tumačenja lekara koji su odbili proceduru, objašnjavajući da je to prenatalna ciljana eutanazija, a eutanazija nije dozvoljena u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

Jurić, pak, kaže da se, pravno gledano, „eutanazija odnosi na osobu, čoveka koji je rođen, a potom ubijen iz raznih razloga“.

„Ovde govorimo o plodu, tako da pravni pojam eutanazije nema nikakve veze sa onim o čemu mi ovde govorimo“, rekla je ona.

Ona kaže da su u petak dostavljeni svi prigovori na odluke prvostepenih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da drugostepena komisija odluči da li se prekid trudnoće u šestom mesecu u slučaju Mirele Čavajde može obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Mirela Čavajda u utorak otići u Sloveniju, gde hrvatski ginekolozi upućuju pacijente u sličnim situacijama, advokatica je rekla da će „Mirela u Hrvatskoj sačekati rezultate drugostepene komisije i onda odlučiti”.

Ako Čavajdu odbije i drugostepena etička komisija u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može rešiti u Sloveniji, kaže advokatica Mirele Čavajde.

Ako se stvari budu dalje razvijale kao do sada, ceo slučaj će dobiti pravni i sudski epilog, rekla je advokatica i dodala da ne želi da ulazi u detalje daljih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

Komentari

Vaš komentar