Advokat Gotovine: Napad na kolonu istraživao i Hag, odakle Srbiji novi dokazi

Region 28. maj. 202220:4743 komentara
Podeli:
Izvor: AFP/ Joel Robine

Luka Mišetić, advokat koji je pred Haaškim sudom branio Ante Gotovinu, rekao je za zagrebački Dnevnik N1 da ga nije iznenadila optužnica Srbije za bombardovanje izbegličke kolone u akciji Oluja, ali je istakao da ne zna koji su to dokazi koji potkrepljuju sumnju i odakle oni Srbiji.

„Ne mogu biti iznenađen potezima tužilaštva Srbije, ali u ovom slučaju nisam video kvalitetne dokaze koji potkrepljuju osnovanu sumnju na ratni zločin“, rekao je Mišetić za N1 Zagreb.

On dodaje da se i Hag bavio tim predmetom i istraživao ga u sklopu istrage o akciji Oluja.

Pročitajte još:

„Uzeli su izjave svedoka, neki su svedočili u predmetu Gotovina zbog čega smo mi kao njegovi branioci detaljno istražili slučaj i došli do zaključka kao i Haško tužilaštvo, a to je da nema dokaza ko je uopšte pucao po toj koloni, razna su svedočenja. Drugi problem je što se ne zna šta su oni, koji su pucali, ciljali jer su u koloni bili izmešani vojska i civili. Sad je pitanje kako je moguće da je Srbija imala bolji pristup dokaznom materijalu i internim dokumentima i svedocima s hrvatske strane od Haškog tužilaštva koje je imalo pristup arhivima Hrvatske, Srbije i BiH i nije bilo tog zaključka“, rekao je Mišetić.

Dodaje da je organizacija „Hjuman rajts voč“ (HRW) imala pristup izbeglicama u Srbiji i od njih uzela izjave odmah posle Oluje. Kako kaže, u tim izjavama je jasno stajalo da se u koloni pored izbeglica nalazila vojska i teško naoružanje.

„HRW je zaključio da treba istraga na šta su konkretno ciljali oni koji su pucali u blizini kolone. Ako postoje dokazi da je pilot s namerom pucao u civile, to je ratni zločin za procesuiranje, ali ni HRW ni tužilaštva BiH, ni Hrvatske, ni Haga u 20 godina nisu našli dokaze o takvoj nameri hrvatskih pilota, ako su oni pucali. Iznenađen sam što Srbija sad tvrdi da imaju bolji pristup informacijama o nameri hrvatskih pilota od haškog tužilaštva“, dodaje advokat.

Tužilaštvo BiH tvrdi da predmet postoji, ali da se s njim nije ništa radilo zbog nedostatka dokaza.

„Moguće da nije postojala saradnja između BiH i Hrvatske. Nema mi logike ako tužilaštvo BiH ima otvoren predmet dugo i zaključilo je da ne može podići optužnicu, a dogodilo se na njihovoj teritoriji, sumnjam da postoji bolja saradnja tužilaštva Srbije i Hrvatske po ovom pitanju. Koji su to dokazi koje Srbija tvrdi da ima dok BiH i Hrvatska nemaju? Takvih dokaza u 25 godina nije bilo, sad je na njima da objave šta su našli da niko drugi nije mogao naći“, ponavlja Mišetić.

Upitan doće li hrvatskim pilotima biti ograničena sloboda kretanja, on objašnjava da Hrvatska ima pravo da uloži veto ukoliko Srbija zatraži interpolovu poternicu.

„Treba videti kako će hrvatsko tužilaštvo reagovati, ali što se tiče moguće poternice koju bi Srbija mogla da izda, Interpol je zbog manipulacija sa sistemom promenio pravilo da jedna država ne može koristiti pojam univerzalne nadležnosti da bi optuživala pa izdavala Interpolove poternice protiv državljana drugih zemalja. Ako Interpol obavesti Hrvatsku da je stigao zahtev za poternicom iz Srbije, Hrvatska ima pravo da izvrši veto na zahtev Srbije. Pretpostavljam da će Hrvatska odbiti zahtev. A kako Srbija nije članica Evropske unije, ne može se izdati ni evropski nalog za hapšenje, pa ne bi trebalo biti ograničenja kretanja“, kazao je advokat.

Komentari

Vaš komentar