Admiral NATO u poseti Sarajevu: BiH je ključna za stabilnost Zapadnog Balkana

Region 19. jul 202211:271 komentar
Podeli:
Izvor: N1/F.Z.

Predsednik Vojnog odbora NATO, admiral Rob Bauer, kazao je u utorak u Sarajevu da je sigurnost BiH ključna za stabilnost zapadnog Balkana, ali i ostatka Evrope, pa će, kako je rekao, Alijansa nastaviti da deluje da bi se mir na tom delu kontinenta očuvao.

Bauer se, tokom zvanične posete BiH, u Sarajevu sastao sa najvišim vojnim i političkim zvaničnicima. Nakon razgovora sa liderima oružanih snaga BiH, novinarima je kazao da je stigao u kritičnom razdoblju, u kome je stabilnost i demokratski poredak u celoj Evropi na iskušenju.

Pročitajte još

„Putinov rat u Ukrajini je pokušaj uništavanja vladavina prava vladavinom sile“, kazao je holandski admiral.

Upozorio je da je taj konflikt više od rata u samoj Ukrajini, jer predstavlja pokušaj rušenja sistema uspostavljenog na zakonima i pravu zemalja da same odlučuju o svojoj sudbini.

Istakao je da slobodne demokratske nacije sada moraju da zaštite svoja prava.

Bauer je ocenio da rat u Ukrajini ima globalne posledice, uključujući zapadni Balkan, pa tako i BiH i da je zato na samitu NATO u Madridu dogovoren paket podrške zemljama koje su zbog aspiracija za priključenje Alijansi direktno izložene mogućim ruskim pretnjama.

Za novi paket pomoći BiH u odbrani je pojasnio da ima za cilj pomoć izgradnji odbrambenih kapaciteta i sprovođenje planova za modernizaciju.

Prisutnost NATO u Sarajevu i podršku vojnoj operaciji Evropske unije Altea opisao je dokazima predanosti očuvanju mira i sigurnosti u BiH. Komentarišući mogućnost da Rusija na jesen, kada ističe sadašnji mandat EUFOR u Savetu bezbednosti UN, uskrati saglasnost za njegovo produženje, admiral Bauer je kazao da veruje da je svima u interesu garancija mira u BiH, ali da ako toga ne bude, postoje i opcije u slučaju ruskog veta.

Pojasnio je da će se u tom slučaju sa vlastima BiH pregovarati o novom mandatu očuvanja mira, koji bi uključio NATO.

„Puno je diskusija i razmatraju se moguće opcije“, kazao je Bauer, ne pojašnjavajući pojedinosti tih rasprava.

Oprezno je komentarisao pretnje koje je u odnosu na BiH ranije iznosio ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov ako postane članica NATO. Bauer kaže da je to za sada „samo retorika, a ne odluka ruske vlade“.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga BiH general Senad Mašović kazao je da je zadovoljan činjenicom da je NATO prisutan u njegovoj zemlji i da je saradnja sa Alijansom na visokom nivou.

„BiH pripada NATO porodici“, kazao je Mašović, podsećajući da je na samitu Alijanse u Madridu zapadni Balkan proglašen područjem od strateškog interesa za NATO.

Kazao je da smo svedoci narušenog bezbednosnog stanja u svetu, usled, kako je rekao, brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, što dovodi do velikih poremećaja, a ima implikacije i na BiH. Ali, dodao je, to neće zaustaviti njen napredak na putu ka članstvu u NATO, jer je reč o ranije donesenim političkim odlukama, koje ne mogu zaustaviti opstrukcije iz Republike Srpske, istakao je.

General Mašović veruje da će svi u BiH shvatiti koliko je važno izgraditi jake oružane snage i za to koristiti podršku NATO.

Komentari

Vaš komentar