Abazović: Znao sam da Krivokapić ide u Beograd, ne treba žuriti sa potpisivanjem

Region 28. maj. 202117:19 > 19:0712 komentara
Podeli:

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da je znao za odlazak premijera Zdravka Krivokapića u Beograd u četvrtak uveče, ali i da mu je sugerisao da nema potrebe da se žuri sa potpisivanjem ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Iako, kako je rekao, nema problem s tim da ugovor sa SPC bude potpisan, Abazović ističe da ga pre toga treba analizirati i u njemu jasno zaštititi interese Crne Gore.

Povezane vesti

„Mi nemamo nikakav problem da se on potpiše, ali pre toga moramo da vidimo dokument, da ga analiziramo i da on bude u skladu sa svim standardima. To ne možemo da uradimo na neki brzinski način, da bi imali kvalitet. Ja ne mislim da treba na prepad potpisivati temeljne ugovore, drugo, da budem vrlo jasan interesi Crne Gore moraju biti u potpunosti zaštićeni, Crnu Goru niko neće ponižavati“, rekao je Abazović za TV Vijesti.

Istakao je da nije bilo nikakvih drugih uslovljavanja.

„Država je odvojena od crkve, oni imaju svoj proces, autonoman i mi se radujemo što će Crna Gora dobiti novog mitropolita. Drugi proces je proces države i crkve, koji treba da se zaokruži nakon Zakona o slobodi veroispovesti potpisivanjem temeljnog ugovora“, kaže Abazović.

Zaključio je da povezivanje ta dva procesu nije u skladu sa dobrom demokratskom praksom i dobrim državničkim porukama.

Mandić: Krivokapić okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je kazao da je Krivokapić pokazao u četvrtak svojim delom i rečju čoveka „koji je u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“.

„Zdravko Krivokapić se veoma loše poneo prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do visokog premijerskog položaja. Danas oni moraju javno i sa stidom da govore o tom čoveku čitavom verujućem i pravoslavnom narodu“, istakao je Mandić.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije Crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je od premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića zahtevao da realizuje svoje obećanje i potpiše Temeljni ugovor sa SPC, a ne da se meša u izbor mitropolita, što je u isključivoj nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Krivokapić je nakon dolaska u Beograd saopštio da prenosi poruke da „verni narod“ za mitropolita želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i predložio da se Temeljni ugovor potpiše 30. oktobra, kada je prošle godine preminuo dugogodišnji mitropolit crnogorski Amfilohije.

Iz Patrijaršije SPC je saopšteno da je jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti.

Komentari

Vaš komentar